Archives

Featured Video Play Icon

La Direcció General de Política Lingüística duplica l’oferta de Dictats en línia

El Departament de Cultura, a través de la Direcció General de Política Lingüística, ha ampliat la pàgina web de Dictats en línia amb 97 nous dictats dels diversos nivells que es proposen facilitar el coneixement de l’ortografia catalana. Gràcies a aquestes incorporacions la pàgina disposa ja de 203 textos que permeten assolir de manera autònoma el domini de 12 aspectes ortogràfics. Els dictats es poden fer en línia i també es poden descarregar lliurement, tant l’àudio com el text.

Des que fa un any Política Lingüística va renovar la pàgina de dictats en línia amb els primers 100 dictats interactius i autocorrectius, el nombre de visites d’usuaris ha augmentat un 225%. Ester Franquesa, directora general de Política Lingüística, ha valorat positivament aquest increment: ‘Apostem per eines innovadores i adaptades als hàbits i les necessitats actuals de les persones que estan aprenent català. Els Dictats en línia contribueixen a l’aprenentatge d’habilitats lingüístiques orals i escrites, de manera àgil i pràctica.’

Els dictats són textos literaris creats especialment per a aquesta finalitat, obra de les escriptores i professores de català, Mònica Batet i Sònia Moll. Cada text és una història sencera, d’un màxim de quinze línies, amb principi i final. S’agrupen en quatre nivells de dificultat: elemental, intermedi, suficiència i superior.

La nova pàgina de Dictats en línia es va obrir el 10 d’octubre de 2016 per renovar i substituir una eina anterior. Les pàgines del sistema, han estat activades pels usuaris 1.542.212 vegades. Franquesa ha posat en valor aquesta xifra i l’ha relacionada amb altres recursos de Política Lingüística: ‘Els Dictats en línia, amb el curs Parla.cat i el cercador de dubtes lingüístics Optimot són referents en l’aprenentatge i la qualitat lingüística’.

La Direcció General de Política Lingüística treballa actualment en la versió occitana del recurs, les Dictadas en linha, que tindran com a objectiu facilitar l’aprenentatge de l’ortografia occitana, en les modalitats aranesa i referencial. La nova pàgina, que es posarà en funcionament a finals de 2017 oferirà encara 45 dictats més, corresponents als nivells elemental i intermedi segons el Marc Europeu Comú de Referència i permetran treballar 15 aspectes ortogràfics.

Featured Video Play Icon

Perilla la continuitat del museu de la prehistòria de Talteüll

La falta de recursos financers , podrien fer desaparèixer el museu de la Prehistòria de Talteüll, un dels llocs més visitats a Catalunya Nord, pels turistes.  Segons el diari l’indépendant, el pròxim 4 de desembre, hi haurà una consell d’administració, presidit per Armande Le Pellec Muller, directora de l‘Acadèmia de Montpeller, on es decidirà si es tanca el pròxim 1 de gener del 2018.

El professor Henry de Lumley, president del consell científic, i descobridor l’any 1971 de ‘l’home de Talteüll’ a la caune de l’Aragó, ha alertat a la presidenta de la regió Carole Delga i Hemeline Malherbe,  presidenta del Conseil Departamental  de la ‘impossibilitat , de mantenir obert el museu, tenint en compte la baixada dels recursos propis, de continuar les activitats tradicionals i de mantenir la gestió del museu amb els seus únics mitjans’.

l’amenaça del tancament del museu s’explica per ‘una disminució de l’assistència que , durant els anys 80 era de 160.000 visitants i ara només 60.000 l’any 2017. La proposta , que per ara es només això,  de tancar el museu i mantenir només una EPCC (Établissement Public de Coopération Culturelle) reduïda,  limitant les activitats a la investigació, el lloc d’excavacions prehistòriques.

Els  motius de desencís, segons l’investigado,: el museu està en raruinat: ‘El programa científic, museològic i museístic es va dissenyar fa més de 40 anys i, òbviament, ha envellit Ha de ser necessàriament renovat utilitzant les tècniques més modernes, inclosa la contribució de l’espai digital’.

Featured Video Play Icon

Alerten sobre la perillositat de medicaments venuts sense recepta

El passat 14 de novembre, la revista  ‘60 Millions de consommateurs‘ va publicar un estudi sobre els medicaments que venen a les farmàcies sense recepta, i conclou que  un medicament sobre dos tindria de ser retirat de a farmàcia, ja que el balanç entre els beneficis i els riscos és dolent.

L’estudi s’ha dut a terme sota la supervisió del professor Jean-Paul Giroud, farmacòleg clínic, autor de diversos llibres sobre drogues i medicaments, i Hélène Berthelot, farmacèutica.  Dels 65 medicaments estudiats s’ha d’evitar el 45% perquè la seva relació benefici / risc és desfavorable. Entre aquests 28, trobem Cold Actifed, Rhinadvil Cold, Toplexil, Mucomyst tossir greix, Drill, Hexaspray, Dulcolax …

Un terç dels medicaments estudiats aproven de poc: la seva eficàcia no està provada, però generalment són ben tolerats. Aquest és el cas de Spasfon-Lyoc, un anti-espasmodic que segons la Haute Autorité de santé.té una baixa eficàcia , però pot causar reaccions al·lèrgiques, encara que molt rares, greus, com l’angioedema o una caiguda sobtada de la pressió arterial.

Entre els medicaments a evitar es troben una gran part dels anti-refredats molt coneguts com Cold Actifed, Dolirhume o Nurofen Cold. Tots aquests medicaments tenen una llarga llista de contraindicacions. I per una bona raó: contenen dos o tres compostos actius. Els efectes secundaris són molts: cardiovascular, neurològic, psiquiàtric, taquicàrdia.

Featured Video Play Icon

Altres notícies

* Avui us presentem el vídeo de l‘Assemblea Nacional Catalana, on podeu veure el llaç de llum que van fer el passat dijous a la plaça de Sant Jaume de Barcelona, per recordar que ja fa un mes que els Jordis estan empresonats a l’estat espanyol acusats de sedicció. Recordeu també que, podeu escriure i enviar-los cartes o postals, sense oblidar posar el remitent ja que si no no les lliuren als interessats. La campanya ‘Mai caminareu sols’ de l’ANC proposa l’enviament d’aquestes cartes.

* Els Dracs Catalans acaven d’anunciar que Krisnan Inu abandona el club. Jugador arribat al club la temporada 2015, ha estat alliberat del seu contracte amb el club, de comú acord. El centre neo-zelandès, ha jugat 46 partits de Super League, marcant 14 assaigs.

Per altre costat,  Rémi Casty, Greg Bird, Iain Thornley, Georgy Gambaro i Vincent Duport, que estaven convalescents de les seues lesions han començat els entrenaments.

* Avui dissabte i demà diumenge l’església dels Dominicans (Sant Domènec) acull el Saló del Vintatge Generació 50/80. Obert de 10 h a 19h, amb entrada gratuïta, trobareu tota classe d’objectes , moda, vestimenta, etc. dels anys 50 als 80.  Aquesta és la 4a edició d’aquest saló organitzat pels antiquaris del Rosselló i la vila de Perpinyà. Si aneu trobareu objectes d’una  decoració bastant retrò, o francament kitsch, però que, des de fa uns anys està de moda.

Tots els objectes que trobareu, són obligatoriament dels anys 1950 fins als anys 80, i tots originals.

La visibilitat de la Catalunya Nord (Xavier Deulonder i Camins)

El principal obstacle que ha de superar el moviment catalanista nord-català és, lògicament, el de la força i la potència del nacionalisme franco-francès a la Catalunya Nord; tal com ens ho podem figurar, si al Sud el PP disposés de la mateixa incidència i arrelament social que el Front National té a la Catalunya Nord, d’independència i de República Catalana no se’n podria ni parlar. Ara bé, tots sabem que a part d’aquest obstacle, n’hi ha un altre que potser no és tan fort però que cal també superar: el desconeixement al Principat de l’existència de la Catalunya Nord; qui no s’ha trobat mai amb algú a qui li sembla obvi que Catalunya inclou només el territori de les províncies espanyoles de Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona? Ara fa ja una colla d’anys, a Prada vaig veure algú que es preguntava com era que la UCE es feia a França, i, dissortadament, d’anècdotes d’aquesta mena se’n poden explicar tantes com es vulgui.

Durant la Guerra de Successió Espanyola (1701-1714), un dels objectius dels austriacistes catalans fou el de recuperar els territoris cedits a França unes dècades enrere, però, si més no des de finals del segle xviii, al Principat, Catalunya s’ha concebut sempre des de l’oblit de la Catalunya Nord; com a molt, es podia dir que el Rosselló era un lloc de França on també parlaven en català, però res més. Certament, a tothom que tingui uns mínims de coneixements i d’instrucció li sona el tema de la Guerra dels Segadors i del Tractat dels Pirineus, però si d’una cosa podeu estar segurs és que, igual com a tota la resta d’Espanya, la persona del Principat més inculta, analfabeta i ignorant que us pugueu imaginar sap perfectament que Espanya reclama al Regne Unit la sobirania sobre el Penyal de Gibraltar. No he entès mai l’actitud dels catalans espanyolistes del Principat de no considerar la Catalunya Nord com un territori espanyol ocupat per França, idea que, al capdavall, és la conclusió lògica d’afirmar que el destí de Catalunya no n’és —ni en pot ser— cap d’altre que el de ser una regió d’Espanya, però les coses són com són i no s’hi pot fer res.

Si una cosa bona ens ha portat el procés independentista del Sud, aquesta ha estat la de donar una mica de visibilitat —no gaire i molta menys de la necessària, però— a la Catalunya Nord, ni que sigui gràcies a l’amagatall de les urnes de l’1 d’octubre a Elna o de les cassolades al consolat espanyol de Perpinyà; per això, trobo molt positiva la participació de nord-catalans en mobilitzacions a Barcelona o allà on sigui del Principat, i, en conseqüència, faig una crida a la col·laboració de nord-catalans en els Comitès de Defensa de la República (CDR) de les zones pròximes de la frontera; quina millor manera pot haver-hi de demostrar que Catalunya arriba força més amunt de Puigcerdà, la Jonquera, Portbou o Camprodon?

A Perpinyà i a la resta de la Catalunya Nord no se sent gaire gent parlant en català pels carrers; exactament igual com passa en moltes barriades de l’àrea metropolitana de Barcelona. El catalanisme i l’independentisme hi són minoritaris; que jo sàpiga, no s’ha considerat mai ser catalanista com un requisit indispensable per ser català; parlant d’història, no us discutirà ningú que el sacerdot i escriptor osonenc Jaume Balmes (1810-1848) fos català, malgrat que, en realitat, de catalanista ho era tan poc com el seu contemporani, el científic i polític rossellonès Francesc Aragó (1786-1853) ja que el francesisme d’Aragó resulta del tot comparable a l’espanyolisme de Balmes, i una cosa semblant podríem dir si comparéssim el general Prim i el mariscal Joffre; d’altra banda, si al Principat es mostra una actitud positiva envers la Catalunya Nord, és indubtable que això ajudarà a difondre-hi i fer-hi créixer el catalanisme. Tanmateix, no heu d’esperar pas que la República Catalana i els seus ciutadans adoptin sobre la Catalunya Nord una actitud semblant a la que mostren Espanya i els espanyols amb Gibraltar perquè això, a més d’absurd i ridícul seria contraproduent; la reunificació de Catalunya només serà possible quan a la Catalunya Nord el catalanisme hi hagi esdevingut majoritari i, per tant, la tasca principal és responsabilitat del moviment catalanista nord-català, i ací el Sud només hi pot adoptar un paper secundari de col·laborador.

I ara, ja us puc confessar que la meva postura envers la Catalunya Nord no és pas del tot desinteressada; si al Principat la gent s’acostuma a l’existència d’uns catalans els referents culturals dels quals no són pas els espanyols, estic segur que això ajudarà el Sud a desconnectar d’Espanya. Però, agafeu-vos-ho pel costat positiu: aquest argument també es pot fer servir en sentit invers, és a dir, contra França.

Xavier Deulonder i Camins

deulonder@hotmail.com

Featured Video Play Icon

Comencen les Diades Airenovenques

Avui divendres comencen les Diades Airenovenques , que enguany celebren la seua 20a edició.  Oraganitzades per l‘associació Aire Nou de Bao, una de les més potents de Catalunya Nord, que van començar l’any 1997 amb la creació dels Castellers del Riberal i de la colla de Gralles .

Les diades començaran avui a les 20h30 , amb teatre : ‘el Galliner presentarà una obra teatral: ‘El culte del pellot’. Escrit pel Miquel Sargatal, una obra d’anticipació. Sem el 2030 i se reescriu un dels episodis del segle XVII: la revola dels Angelets.

Dissabte la vesprada començarà a les 21h amb un correfoc organitzat per Diables i Bruixes del Riberal, Els Nyerros del Conflent acompanyaran la colla del Riberal. El correfoc serà ritmat pels Sorollosos i sortirà del fogar per a acabar a la Vilbau. A les 22h, hi haurà un concert amb Llamp Te Frigui. Música i cants de creació com adaptacions de cants coneguts se succeiran tota la vesprada.

Diumenge, a les 10h del matí cercavila pels carrers de Bao amb Banyetes, Castellers, Gralles i Sorollosos. Per acabar aquestes diades, a les 11h hi ahurà la actuació castellera amb Castellers de Castelldefels, Pallagos del Conflent i Castellers del Riberal, acompanyats per les colles de gralles respectives.

Us proposem un vídeo de l’actuació dels Castellers del Riberal a Tordera , el passat 12 de novembre.

Featured Video Play Icon

El Casal de Perpinyà: cap de setmana de música i muntanya!

Avui divendres a les 19 h, el Casal de Perpinyà us proposa una nova edició de Perpinyà Sound. Aquesta vegada, amb el ragga llatí dels perpinyanencs Papito Collective, la rumba-punk d’autor des del barri de la Trinitat Nova de Barcelona de Mateólika i la coctelera rítmica i musical del Dj Tabasco Driver.  Amb l’imprescindible presència de Marendadisc, Lace & Enjoy Recordings i el so deliciós de Da Soundtruck. Com sempre trobareu al Casal, tapes per menjar, i beguda.

Cal recordar que totes les actuacions són gratuïtes i que aquest projecte de Perpinyà Sound, es finança amb el sistema d’entrada inversa, és a dir que es podrà pagar segons la voluntat pròpia, en acabar l’espectacle.

Per diumenge, la secció ‘Descobrir el País’ us proposa una excursió per fer ‘El camí ramader d’Èvol’, al Conflent. La cita, es a les 8h00 al Super U (Mig-Vernet).
Desnivell: 500m. Heu de preveure: àpat, sabates de muntanya, gorra, guants, impermeable…
Inscripció: Mado, tél. : 00 33 6 14 48 30 24

Featured Video Play Icon

Altres notícies

* Avui comença el Festival de Música Aujourd’hui Musiques 2017, que tindrà lloc fins al 26 de novembre. Aquest festival de les creacions sonores proposa una oferta variada, eclèctica amb un ventall de compositors a la última, per descobrir en diferentes funccions al teatre de l’arxipielag.  Podeu consultar aquí tota la programació. Per començar, avui divendres, en ocasió del vuitantè aniversari de Philip Glass, el conjunt simfònic Perpinyà Mediterrània ret homenatge al compositor amb dues obres escrites durant els anys 2000 que revelen l’evolució estilística del mestre de la música minimalista cap a partitures més líriques. Per interpretar aquestes peces majors, Daniel Tosi convida el pianista Nicolas Horvath, un dels grans especialistes en l’obra de Philip Glass, conegut per aquestes maratons musicals i els seus enregistraments dedicats al compositor.

* Unes mil persones es van manifestar ahir a Perpinyà, contra les mesures anti-socials del govern francès.  A la crida de la intersindical CGT,  FO, Solidaires, FSU  va recórrer els carrers del centre vila de Perpinyà. Aquesta vegada van ser menys nombrosos. La majoria eran funcionaris i militants polítics de partits de l’esquerra:  France insoumise, PC, NPA, i Lutte ouvrière Per contra aquesta vegada hi havia menys estudiants.

* El teatre de la Complicité us proposa dues vesprades orientals : la primera avui divendres a les 21h amb l’actuació de Toronto, un grup de tres músics amics de Perpinyà que comparteixen la mateixa passió per la música des de fa més de 20 anys. Es defineixen com ‘trobadors ‘de la música. Demà a les 20h Nathalie Rondof i Lyana Rolland oferiran diverses quadres al voltant de la dansa oriental (clàssica, romàntica, baladi, sayi, rumba, fanals i vel) sola o duet, des de la més tradicional fins a la més moderna, amb altres sorpreses. També podeu assistir a un sopar, però us heu d’apuntar al 04 68 51 41 18.

Featured Video Play Icon

Un mes amb els Jordis empresonats!

Avui dijous, es compleix un mes de l’empresonament, per part de l’estat espanyol, dels presidents de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Jordi Sanchez,  i dÒmnium Cultural, Jordi Cuixart.

Un mes empresonats  (sense possibilitat de sortir-ne pagant una fiança) per un suposat delicte de sedició. Van aconseguir que la concentració del 20 de setembre davant la conselleria d’Economia no fos violenta i van demanar a la gent que se n’anés a casa i deixés marxar la Guàrdia Civil. En canvi, aquesta acció, ha servit a la dita ‘justícia‘ espanyola per acusar-los.

Llegiu les cartes que han enviat des de la presó , en Jordi Sanchez i en Jordi Cuixart

Durant tot aquest temps, tant el Nord, com el Sud de les Alberes han dut a terme mobilitzacions de protesta per aquest empresonament.

* Avui a la nit es faran diversos actes de protesta, convocats per l’ANC: una concentració davant els ajuntaments catalans. Les concentracions començaran a les 19 h 30 del vespre a les places dels ajuntaments, mentre que a Barcelona, on és previst que es faci un llaç de llum, serà una hora més tard.

La jutgessa de l’Audiència espanyola, Carmen Lamela, va dictar una ordre de presó incondicional per a Sànchez i Cuixart acusant-los de sedició i des d’aleshores estan al centre penitenciari de Soto del Real. La jutgessa, va dir que eren els principals promotors i directors de les protestes dels dies 20 i 21 de setembre, fetes arran de la detenció de catorze càrrecs públics per part de la Guàrdia Civil. Segons la jutgessa, ‘les concentracions d’aquells dies no van ser pacífiques i Sànchez i Cuixart van dirigir les masses per impedir l’aplicació de la llei‘. La jutgessa va justificar l’ordre de presó adduint que hi havia risc de reiteració delictiva i també d’ocultar, alterar o destruir proves.

Llegiu l’editorial de Vilaweb, signat com sempre per Vicent Partal

També podeu llegir l’entrevista a les seues dones : la Sussanna Barreda, dona d’en Jordi Sanchez, i la feta a la Txell Bonet, companya de Jordi Cuixart.

Featured Video Play Icon

La plataforma per la llengua proposa autobusos per anar a Brussel·les

La Plataforma per la llengua organitza el viatge  en autobús, cap a Brussel·les, per assistir a la manifestació organitzada, entre altres, per l’Assemblea Nacional Catalana, amb nom ‘Omplim Brussel·les’ que tindrà lloc el pròxim 7 de desembre a les 11 h del matí.

Els preus proposats per aquesta entitat son :  per als socis de la Plataforma per la Llengua: 130 €, i per als  no socis de la Plataforma per la Llengua: 160 €  

Trobareu més informació aquí

 

També podeu consultar les ofertes que proposen, per viatjar en autobús  altres entitats aquí 

Per compartir cotxe consulteu aquest grup que ho gestiona

Per anar en avió consulteu aquesta web

Recordeu que aquesta manifestació està convocada per l’ANC, l’ANC Brussel·les, i Òmnium Cultural, per donar suport al Govern legítim i a manifestar-se a la capital d’Europa.