Archives

Featured Video Play Icon

Avui arriba a Portvendres la goleta Miquel Caldentey

Després de més de 10 anys, torna a terres catalanes , la goleta mallorquina Miquel Caldentey, per a la darrera fase de la seua restauració.

Construida l’any 1916 per Sebastià Llompart Mateu, especialista en la construcció d’aquesta mena de vaixells, feia part dels darrers vaixells de càrrega construïts només per a propulsió de vela. Aquesta és una de les raons que van limitar aquest tipus d’embarcacions (les goletes) al comerç de la costa mediterrània. Batiat amb el nom del seu propietari, era utilitzat pel transport de cítrics, cereals i fusta a les costes mediterrànies. Les fruites transportades, principalment taronges, eren carregades a granel i descarregades a mà per les dones  anomanades ‘els transbordadors taronja’..

Com van relatar i fer el seguiment llavors; l’any 2005, gràcies a la tenacitat de Gildes Girodeau, i un grup d’amics  seus que van lluitar, van aconseguir la restauració de la goleta Miquel Caldentey, que es podria tota feta malbé,  al port de Canet de Rosselló.  Van fer una associació amb el nom d’Association pailebot Miguel Caldentey., fins que van aconseguir la seua restauració. que van començar una campanya per restaurar-lo ja que es trobava destrosat a Portvendres, l’any 2008 va començar la seua restauració a Mandirac, dins d’un projecte d’integració realitzat pel Parc Naturel Régional de la Narbonnaise en Méditerranée i finançat per Europa, DIRRECTE, el Consell Departamental de l’Aude i la Gran Aglomeració de Narbona.

Avui dissabte arribarà a Portvendres, a primera hora del matí, remolcada per la Vedette de la SNSM de Portvendres i acompanyada pel vaixell de pesca Maria-José Gabriel. Aquesta primera travessia tindrà una durada de vuit hores com a mínim. Acompanyada d’una flotilla d’embarcacions catalanes impacients per acollir aquesta gran dama, s’espera la seva arribada al port  de Portvendres a partir de les 16:00 hores segons les condicions meteorològiques.

A Portvendres s’iniciarà la  darrera fase del treball serà confiada a una nova drassana d’integració. Al moll s’instal·larà un espai dedicat a la promoció del vaixell que presentarà la seva història comercial i el seu projecte operatiu. Un mínim de tres anys de treball espera la goleta abans que pugui tornar a navegar pel Mediterrani. Vaixell escolar i ambaixador del patrimoni marítim regional, la seva futura gestió presentarà un model econòmic sostenible únic a França fins ara: una operació mixta a vela, plaer a l’estiu i transport de productes locals a l’hivern.

Featured Video Play Icon

Coronavirus: nou cas a Catalunya Nord després de 3 setmanes sense cap

El passat dimecres a la nit , un nord-català d’uns seixanta anys, va donar positiu per coronavirus (covid-19). Com el seu cas no és greu, es va decidr confinar-lo a casa seua, juntament amb la seua parella.

Sembla que l’home havia viatjat a l’estranger, i tornava d’aquest viatge. També s’ha llançat una enquesta entre els seu entorn famíliar i els seus amics.

Des del passat 3 de maig, no s’havia detectat cap nou cas a Catalunya Nord. El Dr Hugues Aumaitre, cap del servei de les malaties infeccioses de l’hospital de Perpinyà, diu que , aquest nou cas,a de servir com a alerta i recordatori: ‘Probablement hi ha alguns casos no detectats en el departament de portadors asintomàtics. I, en qualsevol moment, el virus pot ser reimportat per persones que tornen, ja sigui de l’estranger, o altres regions de França’.

En quant a l’evolució de la pandèmia a l’estat francès, ahir es van registrar  52 decessos. Des del començament de la pandemia fitxada pel gorvern francès el 1de març són 28.714 :18.387 en mitjà hospitalàri + 10.327 als EHPAD + EMS. Ahir divendres eren 149.668 les persones infectades pel coronavirus (covid-19) + 597 en les darreres 24h. Volem destacar que, un altre vegada san corregit els decessos als EHPAD + EMS, per això potser, no concorden les xifres.

Als Hospitals: Ahir divendres es van registrar 61 decessos. Això fa que, des del començament de la pnadèmia siguin 18.387 els decessos registrats. Actualment hi ha 14.695 persones hospitalitzades de les quals 1361 estan ingressades a cures intensives (reanimació). 67.803 persones han rebut l’alta hospitalària + 612 en les darreres 24h.

Als EHPAD + EMS: S’han tornat a corregir el nombre de decessos restant del total  9 decessos ahir divendres. Així doncs des de que l’estat francès va començar a donar les dades d’aquests establiments socials (1 d’abril) s’han registrat 10.327 decessos. Actualment hi ha 74.402 casos de coronavirus (covid-19), i  37.237 casos confirmats. 

Per acabar, com sempre us proposem, si us agraden, els mapes o xifres, vàries possibilitats i per més detalls :

 1. La més oficial (del govern francès), que podeu consultar aquí
 2. Podeu consutar els de France Interque s’actualitzen cada dia i que trobareu aquí
 3. També podeu consultar, encara que hi ha sempre molta afluència i a vegades no es pot consultar l’actualització, el de Gèodes de  la SP (santè publique)que trobareu aquí
 4. També podeu consultar l’ evolució mundial de la pandèmia aquí.

Podeu veure en vídeo la declaració  ahir divendres del primer ministre, Edouard Philippe, anunciant les mesures d’urgència per a les col·lectivitats territorials.

 

Featured Video Play Icon

Notícies Breus

* Eleccions municipals 2020:a Perpinyà, Romain Grau anuncia la seua retirada. El diputat de la primera circunscripció, de LREM, va anunciar dimecres passat a la seua pàgina de Facebook la seua retirada. Ho va justificar la seua decisió per la voluntat de barrar el pas a Louis Aliot i al populisme. Així doncs, explica que no pot acceptar que el Rassemblement National i Louis Aliot facin de Perpinyà un laboratori de l’ideologia populista de l’extrema-dreta. Així doncs, de moment hi hauria 3 llistes el pròxim 28 de juny. De totes formes la candidata ecologista Agnès Langevine , encara no ha fet pública la seua decisió.

* Comença la temporada de pesca als llacs i rius d’alta muntanya. Avui dissabte comença la temporada de pesca als rius, i als llacs de muntanya. Després del dos mesos de confinament, les condicions para els amants d’aquest tipus de pesca, son inmillorables.

Tant el temps com la calor dels darrers dies ha permès escalfar l’aigua dels llacs. Una altra bona notícia per als pescadors perquè l’augment de la temperatura de l’aigua potencia l’activitat de la truita. Mes informació sobre aquesta modalitat de pesca la trobareu aquí

* Localitzat el jove de 15anys desaparegut a Sant Llorenç de la Salanca.  El jove de 15anys, que no havia donat cap senyal des del passat 18 de maig, va ser trobat dijous passat gràcies al testimoni d’una senyora que va trucar dijous al matí als gendarmes , per dir que havia vist al noi, al sector del Barcarés. Va ser localitzat i recuperat poc després a la via verda de San Llorenç de la Salanca. Suposadament va fugir, es va refugiar presumptament amb uns amics i es va tallar el cabell perquè ningú el reconegués. Però aquesta senyora ho ha fet.

* El nostre vídeo d’avui és de Vilaweb. Es tracta del ‘‘Debat en confinament’  del passat dijous. Aquesta vegada el director de Vilaweb, a xerrat amb el raper mallorqui Josep Miquel Arenas, àlies Valtònyc, des de l’exili.

Va ser detingut el 23 agost de 2012 per la policia espanyola, que l’acusava de ‘enaltiment del terrorisme, incitació a la violència i injúries a la corona’ per les lletres de les seves cançons. El 22 de febrer de 2017 fou condemnat a tres anys i mig de presó per l’Audiència espanyola, cosa que desfermà una gran campanya de solidaritat.

El Tribunal Suprem espanyol va ratificar-ne la decisió el 20 de febrer de 2018. I ara fa justament dos anys, el 23 de maig de 2018, el dia abans d’entrar a la presó, es va saber que se n’havia anat per a evitar de ser empresonat.

La llengua a You Tube (Xavier Deulonder i Camins)

Igual com a tot arreu del món, a Catalunya hi ha força gent que penja vídeos a You Tube on hi surt xerrant o dissertant sobre els temes més variats, des de cultura fins a moda o experiències personals; tanmateix, la majoria ho fa en castellà, si són del Principat, o en francès, si es tracta de nord-catalans. La raó que ens donaran és que així aconsegueixen tenir més seguidors, cosa que, en alguns casos, pot traduir-se en ingressos econòmics. De fet, aquesta és una actitud força més corrent i normal de com estem disposats a creure’ns; al capdavall, al You Tube resulta bastant habitual trobar-se vídeos fets en anglès per persones que no el tenen pas com a llengua materna ni tampoc com a llengua nacional del seu país.

Evidentment, a algú que al You Tube hi pengi vídeos en txec, holandès, danès, suec, eslovè, lituà, polonès o, fins i tot, en alemany o en rus, li deuen preguntar com és que no en penja en anglès. I ací ve el problema, perquè, en la majoria dels casos, a un català que pengi els seus vídeos en castellà o en francès ni se li deu passar pel cap passar-se a l’anglès, la llengua amb què, de debò, aconseguiria el màxim de difusió; si, igual com molta d’altra gent, estem disposats a renunciar a la nostra llengua per qüestions pràctiques, llavors, l’opció més lògica i racional seria la de fer servir la llengua que realment funciona com a idioma internacional la qual, per als qui encara no ho sàpiguen, no és pas ni el castellà ni el francès; certament, l’abast d’aquestes dues llengües és molt més ampli que el del català però també és limitat; amb el castellà, només es pot arribar a Espanya i a l’Amèrica Hispana, i el francès únicament serveix per a França, Suïssa, Bèlgica, el Quebec i alguns llocs més. El portuguès també disposa de centenars de milions de parlants, però és bastant probable que tant a Portugal com al Brasil hi hagi força gent que faci vídeos en anglès.

Quin problema tenim els catalans amb l’anglès? Doncs, senzillament, que no el dominem pas amb el mateix nivell de quasi nadiu amb què som capaços d’expressar-nos en castellà —els del Principat— o en francès, els de la Catalunya Nord. Naturalment, això ens posa en una situació de desavantatge respecte de d’altres països on el coneixement de l’anglès està molt més difós com ara Holanda, Dinamarca o Suècia. Per desgràcia, esperar que els nostres sistemes d’ensenyament escolar es proposin resoldre aquest problema no té sentit; a França encara volen recuperar el caràcter de llengua internacional que tenia el francès fins a la fi de la II Guerra Mundial —i ja recordem el ridícul que va fer Marine Le-Pen a Nova York baladrejant que ella no parla en anglès perquè és francesa— i a Espanya, encara que no gosin dir-ho explícitament, consideren que no cal amoïnar-se gaire per l’anglès perquè el castellà és la segona llengua més parlada al món, i d’ací que a Mariano Rajoy pogués ser president del govern sense saber ni un borrall d’anglès.

Més d’una vegada s’ha dit que l’objectiu de l’independentisme és convertir Catalunya en una Holanda o Dinamarca del Mediterrani. Molt bé; a la pràctica, això significaria viure en un país on el català estigués normalitzat de debò i on tothom disposés d’un nivell d’anglès bastant superior al que, en la Catalunya d’avui dia, es considera alt; naturalment, hi hagués algú que volgués aprendre i estudiar el castellà o el francès, doncs no hi hauria res a dir perquè hi estaria en el seu perfecte dret.

Llavors, al You Tube qui desitgés que els seus vídeos assolissin la màxima difusió no els faria pas ni en castellà ni en francès sinó en anglès, i això no seria cap problema ni generaria cap polèmica ni comentari perquè com que a Catalunya tindríem el català normalitzat ja no ens hauríem d’estar preocupant constantment per la llengua.

Xavier Deulonder i Camins
deulonder@hotmail.com

Featured Video Play Icon

Coronavirus: El primer ministre anuncia el pas a la fase dos del desconfinament. Darreres dades de la pandèmia a l’estat francès

Ahir dijous el Primer ministre Edouard Philippe, ha anunciat que l’estat francès passa a la segona fase de desconfinament (Podeu veure en vídeo la conferència de premsa sencera)) una de les frases que  ha pronunciat i  volem destacar  és la següent:Durant aquesta fase 2, la llibertat tornarà a ser la regla i la prohibició es convertirà en l’excepció‘. 

Entre els anuncis més importants destaquem :  En el nou mapa , només tres regions estan en taronja: Ile-de-France, Mayotte i la Guyana. el fin de la limitació dels 100 Km pels desplaçaments, les escoles estaran totes  obertes  el 2 de juny; Els bars i restaurants podran obrir a partir del 2 de juny  en zona verda, en  zona taronja, només obriran les terraces.  Aquesta reobertura s’haura de fer respectant certes mesures de barrera, i sanitàries. La mascareta sera recomanable, però deixa de ser obligatòria.

En quant a les darreres dades de l’evolució de la pandèmia a l’estat francès, Ahir dijous es van registrar 66 praspassos en zona hospitalària. Així doncs , des del començament de la pandèmia , que recordem el govern francès ha fitxat en l’1 de març, s’han registrat 28.662 decessos: 18.326 als hospitals + 10.336 als EHPAD +EMS. Actualment hi ha 149.071 persones infectades pel coronavirus (covid-19) +3.325 en les darreres 24h.

Als Hospitals : Actualment hi ha 15.208 persones hospitalitzades de les quals 1.429 ingressades en cures intensives (reanimació) Els decessos registrats les darreres 24h son 66. Així doncs , des del començament de la pandèmia s’han registrat 18.326 decessos. 67.191 persones han rebut l’alta hospitalària + 621 en les darreres 24h.

Als EHPAD + EMS: Actualment hi ha 74.402 infectats de coronavirus (covid-19), 37.235 casos confirmats. Des del començament que el govern francès va començar a comptabilitzar les dades d’aquests establiments, cosa que va fer el 1 d’abril, s’han registrat 10.336 decessos

 

Per acabar, com sempre us proposem, si us agraden, els mapes o xifres, vàries possibilitats i per més detalls :

 1. La més oficial (del govern francès), que podeu consultar aquí
 2. Podeu consutar els de France Interque s’actualitzen cada dia i que trobareu aquí
 3. També podeu consultar, encara que hi ha sempre molta afluència i a vegades no es pot consultar l’actualització, el de Gèodes de  la SP (santè publique)que trobareu aquí
 4. També podeu consultar l’ evolució mundial de la pandèmia aquí.

Featured Video Play Icon

Notícies Breus

* Fort augment de l’atur de persones  de la categoria A a Catalunya Nord durant el més d’abril. Segons les dades proporcionades per l‘Observatoire Stadistique de Pôle Emploi ahir dijous, el passat mes d’abril, l’atur en categoria A ( totes les persones que cerquen feina i que no han tingut cap activitat) a augmentat un 20,5 % en un mes.

En total hi ha 44.080 persones apuntades a Pôle Emploi. En un any, l’augment és de 20,2%.  Hi ha 63.220 persones de totes les categories (A, B, C, D, E), apuntades a Pôle Emploi. Això significa una pujada del 2,6% en un mes, i de 1,2% en un any. Podeu consultar totes les dades  en detall, en PDF.

* Avui divendres reobrirà la Gran Mesquita de Perpinyà. Després de dos mesos i mig de confinament, avui divendres, la Gran Mesquita de Perpinyà, situada al barri de l’Alt Vernet, reobrirà per a la pregària dels divendres, una vegada desinfectada totalment, així com rehabilitada per acollir un miler de fidels. La pregària es celebrarà avui a les 13h, i excepcionalment, assistirà el prefecte, Philippe Chopin.

* Sabine Colomer, impugna els resultats de la primera volta a Sant Andreu de Sureda.  Ahir dijous, els darrers batlles nord-catalans elegits a la primera volta, van prendre possessió.

Entre aquests hi havia Samuel Moli, elegit amb el 68,91 % dels vots. Sabina Colomer, que va quedar en segona posició amb el 11,87% dels vots, ha decidit impugnar  els resultats. Per això ha presentat un recurs per anul·lar el resultat de la votació, amb l’argument de la forta abstenció lligada al coronavirus.

* Un altre que també ha impugnat l’elecció del batlle es el batlle sortint de Reiners. Efectivament, Jean-François Dunyach, ha dipositat un recurs d’anul·lació de les eleccions de la primera volta de les eleccions municipals a Reiner. Al·lega que El govern francès, no havia pres una bona elecció mantenint la primera volta a l’inici de la crisi de coronavirus que ha fet augmentar l’abstenció.  Aquest és un engany  sobre les eleccions perquè no reflecteixen l’estructura de l’electorat, és a dir la democràcia‘. Cal recordar que, a Reiners, l’abstenció va ser del 36,40%. De totes maneres,  ahir dijous, el batlle electe,  Guy Gatounes , va prendre possessió del càrrec.

* Avui divendres s’obre el termini per dipositar les candidatures a la segona volta de les municipals. 41 comunes nord-catalanes, entre les que destaquen Perpinyà, Toluges i Ceret, votaran en segona volta de les eleccions municipals el pròxim diumenge 28 de juny. Avui divendres s’obre el termini per a dipositar les candidatures a Prefectura. El termini acabarà dimarts 2 de juny a les 18h. Més informació aquí.

* El  nostre vídeo d’avui es de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC).  També de la serie ‘L’#AssembleaACasa’ el convidat de dimecres passat va ser  Pep Cruanyes, actual vicepresident de l’ANC. Aquesta era la darrera xerrada del cicle l’#AssembleaACasa. En aquest cas hi ha participat el vicepresident de l’Assemblea, Pep Cruanyes, que ha insistit en el fet que caldefensar els drets humans, particularment el dret d’expressió, associació i manifestació. Sense aquests drets bàsics no hi pot haver un estat democràtic. Hem de lluitar per aquests drets amb les dents, perquè són les nostres eines‘.

Trobareu més informació d’aquesta xerrada aquí.

 

Featured Video Play Icon

Nou diccionari en línia del TERMCAT, i un poster interactiu: Termes del ioga

El TERMCAT publica en línia la Terminologia del ioga, un nou diccionari que recull 110 termes que fan referència a conceptes generals de la disciplina, als tipus de ioga, als àssanes, als txakres, al pranaiama, les nadis, els bandhes, les kriàs i les mudràs. L’obra es presenta acompanyada d’un pòster interactiu amb els principals àssanes (o postures) il·lustrats i d’un document amb els criteris generals per al tractament en català dels noms de l’àmbit procedents del sànscrit, aprovats pel Consell Supervisor del TERMCAT.

La Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura, amb la col·laboració del Consorci per a la Normalització Lingüística, distribuirà el pòster amb els àssanes a centres de ioga de tot Catalunya. Política Lingüística també ha produït un vídeo divulgatiu,  elaborat a partir del nou diccionari del TERMCAT i que recull com es diuen en català, i en sànscrit, les principals postures d’aquesta disciplina. Serà un altre dels recursos que s’utilitzaran per a la difusió de la  Terminologia del ioga en què també col·laborarà la DGPL.

El ioga és una disciplina mil·lenària que va néixer a l’Índia. Actualment, el coneixement i la pràctica del ioga tenen una àmplia difusió a casa nostra i a la resta de països de tot el món. En conseqüència, la terminologia utilitzada en aquest àmbit s’ha estès també ràpidament i ha pres un caràcter divulgatiu que en molts casos ha generat dubtes i imprecisions a l’hora d’establir les formes adequades per a referir-se als diferents conceptes de la disciplina.

Per aquest motiu el TERMCAT ha considerat necessari elaborar aquest recull dels termes més habituals que fan servir els practicants de ioga, amb l’objectiu de determinar quina és la forma més adequada per a cada terme, seguint uns criteris lingüístics, terminològics i d’ús validats pel Consell Supervisor del TERMCAT. Aquests criteris estableixen com es poden fixar les denominacions catalanes a partir del sànscrit, la llengua de referència en aquest àmbit; ha calgut establir els criteris de transliteració, en primer lloc, i de transcripció i adaptació al català, en segon lloc, amb rigor i la màxima fidelitat a la llengua d’origen. Amb aquests criteris s’ofereixen arguments que serveixen de pauta per a la transcripció al català de termes d’altres àmbits que també procedeixen del sànscrit.

Entre altres continguts, la Terminologia del ioga ofereix propostes de denominacions catalanes dels àssanes o postures principals, amb un sinònim complementari, que és l’adaptació del manlleu del sànscrit (postura de l’arbre o vriksàssana; postura de l’arc o dhanuràssana; postura de l’heroi o viràssana; postura de la llagosta o xalabhàssana). També s’hi recullen els tipus de ioga, en els quals s’opta per l’adaptació del manlleu en primer lloc i un sinònim com a alternativa catalana (karma-ioga o ioga de l’acció; hatha-ioga o ioga de la força; raja-ioga o ioga reial). En els txakres, s’ofereixen dues denominacions catalanes, a més de la forma adaptada (txakra del cor o quart txakra o anàhata-txakra). Altres termes són mantra, mudrà, krià, pranaiama, kundaliní, samadhi, nadi, etc.

El diccionari conté també imatges dels àssanes o postures habituals. Complementàriament es poden consultar aquestes imatges en un material gràfic interactiu, i se’n prepara també la difusió en format pòster. Les imatges estan creades a partir de fotografies cedides per Jordi Morel, professor de ioga, expert en sànscrit i assessor científic del diccionari.

Cada entrada presenta la denominació o denominacions catalanes amb la indicació de la categoria lèxica —que orienta sobre l’ús en masculí o en femení de certes formes en què hi ha dubtes—, la definició, els equivalents en castellà, anglès i sànscrit amb la forma transliterada, i, en alguns casos, notes amb informació complementària o sobre l’etimologia dels termes.

* La Terminologia del ioga està integrada a la col·lecció de Diccionaris en Línia del TERMCAT, amb més de 150 títols dedicats a diversos àmbits d’especialitat.

Featured Video Play Icon

Coronavirus: a Catalunya Nord, dues persones hospitalitzades

Un  nou informe de  l’ARS (l’Agence Régionale de Santé) publicat un nou informe, sobre l’evolució de la pandèmia a la Megaregió. Recordem que, ara ho fa dues vegades a la setmana. En aquest , s’ha de notar que, a Catalunya Nord, hi ha una nova persona infectada per coronavirus (covid-19) i ingressada a l’hospital de Perpinyà. Però no hi ha ningú ingressat a cures intensives, ni tampoc hi ha hagut cap nou decès, és a dir que, actualment, hi ha dues persones ingressades , i que  continuen sent 34 els decessos. Malgrat aquestes dades positives, el Prefecte reclama prudència i recorda que el virus encara està aquí. Reconeix que a Catalunya Nord la transmissió és molt feble però considera indispensable que encara es mantinguin els gestos barrera. També h’assegurat que, en  cas d’una segona onada del virus, els centres Covid-19 que han tancat estaran a punt de reobrir en cas de necessitat.

A la Megaregió, actualment hi ha 8.269 persones infectades de coronavirus (covid-19). També hi ha 272 persones hospitalitzades de les quals 52 estan ingressades en cures intensives (reanimació). Actualment s’han registrat 7 decessos en els darrers 4 dies. Això significa que, des del començament de la pandèmia, els decessos son de 488.

A l’estat francès, ahir dimecres es van registrar 66  nous decessos en les darreres 24 h. Això vol dir que  des del començament de la pandèmia, fitxada per l’esta francès el 1 de març, els decessos registrats son de 28.596:18.260 en mitjà hospitalàri + 10.336 als EHPAD + EMS. Actualment hi ha 145.746 persones  infectades per coronavirus (covid-19) + 191 en les darreres 24h.

Als hospitals: actualment hi ha 15.680 persones hospitalitzades de les quals  1.501 ingressades en cures intensives (reanimació). En les darreres 24h hors s’han registrat 65 decessos en mitjà hospitalàri. Des del començament de la pandèmia hi hagut 18.260 decessos. Les persones que han rebut l’alta hospitalària son 66.584 + 736 en les darreres 24h.
Als EHPAD + EMS : Actualment hi ha 74.402 casos confirmats de coronavirus (covid-19) 37.235 casos confirmats. En les darreres 24h s’ha registrat un nou decès. Això fa que, des del començament que el govern francès va començar a comptabilitzar les dades d’aquests establiments s’han registrat 10.336 decessos

Per acabar, com sempre us proposem, si us agraden, els mapes o xifres, vàries possibilitats i per més detalls :

 1. La més oficial (del govern francès), que podeu consultar aquí
 2. Podeu consutar els de France Interque s’actualitzen cada dia i que trobareu aquí
 3. També podeu consultar, encara que hi ha sempre molta afluència i a vegades no es pot consultar l’actualització, el de Gèodes de  la SP (santè publique)que trobareu aquí
 4. També podeu consultar l’ evolució mundial de la pandèmia aquí.
 • Ahir dimecres l‘Assemblée Nationale va aprovar la aplicació per a smartphones  ‘StopCovid’ per 338 vots a favor i 215 en contra. Poc desprès el Sénat va aprovar, també aquesta aplicació  per 187 vots a favor i 127 en contra. Així doncs ja te llum verda . El govern francès te la intenció que aquesta aplicació, que asseguran no serà obligatòria, estigui a punt el pròxim dilluns.

* Podeu veure avui un vídeo de la cadena Arte Tv del programa Désintox  intitulat :Covid-19 : tout le monde s’est trompé ?‘ (Covid-19: tothom s’ha equivocat? ).

Featured Video Play Icon

Notícies Breus

* Una nena de 5 anys ingressada amb urgència absoluta, després de caure d’un segon pis. El passat dimarts cap a les 20h30, una nena de 5 anys, va caure d’un segon pis des d’un edifici del carrer Paul Séjourné, al barri de Sant Galdric de Perpinyà. La nena va ser traslladada a l’hospital de Perpinyà pels bombers on va quedar ingressada en estat d’urgència absoluta. La policia ha obert una enquesta, però sembla que la nena es va escapar de la vigilància dels seus pares, i doncs, el succès sembla accidental.

* Manifestació ahir al peu del Castellet de restauradors i propietaris de bars. Com a tot l’estat francès, també ahir es van manifestar , a la crida de l’UMIH (Union des Métiers et des Industries de l’Hôtellerie), per protestar per la falta d’informació sobre quan podran obrir els seus negocis i en que condicions. Tots els manifestants expressaven el seu malestar per la falta d’informació , i recordaven que, per obrir, primer han de poder passar les comandes als proveïdors, reorganitzar les sales, i adaptar-se a les noves normes. Però ningú els ha dit com seran aquestes noves normes, ni en que condicions podran obrir, d’aquí la seua protesta.

* Nova confiscació de droga, aquesta vegada al barri de Sant Jaume de Perpinyà. Dilluns passat , després d’una llarga vigilància als HLM Bètriu, per part de la BAC del comissariat de Perpinyà, van descubrir on s’hi guardava la droga: en un apartament del carrer dels Carmes. L’operació policial es va dur a terme dilluns al migdia. La policia va detenir a dos traficants: un d’ells menor que ja havia estat detingut l’any passat, l’altre era cercat a Limoges .

La policia va confiscar 1800 dosis de cocaïna,  cadascuna d’elles amb 0,2 grams de la droga , generalment venuda per 20 €uros cadascuna ( 36.000 €uros a la reventa). La policia també va descobrir  alguns saquets d’herba de cànnabis, diverses plaques de resina de cànnabis, un bloc de cocaïna encara no condicionat, diners en efectiu i tot l’equip necessari per a aquest comerç il·lícit (balances de precisió, llibre de comptes …)

*La Usap signa a 6 joves jugadors  de la seua pedrera,el primer contracte professional.  En un comunicat el club català ha anunciat la signatura dels joves: Alivereti Duguivalu, (22 anys, 1,80m 85 kg)que ocupa el lloc de centre ha signat per dos anys.

Altres 5 jugadors, que com ell s’han format al centre de formació de l’Usap, han signat el seu primer contracte professional són : El pilar dret Vakhtang Jintcharadze (20 anys, 1,87 m, 112 kg), i els taloners Victor Montgaillard (17any, 1,78 m, 87 kg), Killian Taofifenua (19 anys, 1,78 m, 104 kg) i Lucas Velarte ( 21 anys, 1,85 m, 106 kg), i del centre Ethan Randle (17 anys, 1,80 m, 85 kg).

* El vídeo que us proposem avui ha estat penjat a Youtube pel president legítim de Catalunya, el MHP Carles Puigdemont. Es tracta d’una entrevista feta pel col·legi de periodistes de Barcelona al president , així com a l’ HC Antoni Comin i l’HC Clara Ponsatí. Podeu veure l’entrevista sencera. L’entrevista que era per parlar d’€uropa ja que feix un any de les eleccions €uropees ( el 26 de maig) també va abarcar altres temes, ente ells la necessitat de la presència d’un relator en les converses entre el govern espanyol i Catalunya.

Featured Video Play Icon

Confirmada la celebració de la 52a edició de la UCE a Prada de Conflent

El gerent i secretari de la UCE (universitat catalana d’estiu),Joan Maluquer, ha confirmat la intenció de l’equip rector de celebrar la que serà la 52a edició d’aquesta universitat, com afirmat en declaracions a Radio Arrels

De fet ja estan obertes les matrícules a la seua web consulteu la informació. També podeu emplenar el formulari aquí Tothom es pot matricular: ‘Dins el programa general els majors de 18 anys, tant si actualment sou estudiants com si no ho sou. Per al programa Universitat Jove, els que tingueu de 15 a 17 anys. A més, també organitzem activitats d’esplai per als menors de 14 anys que acompanyen els pares o els tutors matriculats. Totes tres programacions inclouen els cursos, els actes i commemoracions, els tallers i els espectacles.  Es pot llegir a la seua web.

El que de moment no inclouen els allotjaments, però tal com ha declarat a l’emissora nord-catalana: ‘tot dependrà de les condicions imposades per les autoritats’. Ara mateix per exemple l’alberg Pau Casals Canigó no està obert perquè de les 84 places habituals se’ns autoritza a ocupar-ne només 10‘.

* Podeu consultar també els cursos que propossen

Joan Maluquer a precisat que : tots els actes es faran, d’una manera o d’una altra, presencialment a Prada i es difondran a través d’internet. Al segle 21 la universitat Catalana d’Estiu, de la manera que sigui, existirà. Aquesta nova manera de treballar amb les noves tecnologies obra les portes a plantejar-se coses de cara al futur amb la creació d’un campus universitari virtual‘.

Així mateix  us presentem en vídeo, el documental  Escaping War, fruit de tres anys de treball dels alumnes de l‘Institut Vall de Llémena de Sant Gregori. El vídeo compara la situació dels nens exiliats durant la Guerra Civil espanyola, ara fa 80 anys, amb la situació dels adolescents que han hagut de fugir de Síria a causa de l’actual conflicte bèl·lic.