Malgrat que, en economia i comerç, Catalunya Nord és sobretot coneguda pels seus alts index d’atur, també té empreses que son líder en el seu sector. En total són 12, que no és poc, totes de la capital nord-català que tenen en comú que encara no han sucumbit als cants de sirena per deslocalitzar-se o ser comprades.

Les empreses són :

Cémoi: Amb més de 400 milions d’€uros en ingressos, l’empresa secular amb seu a Perpinyà és propietat de la família Poirier des de 1962. El grup (ara partenyient a Cémoi) té 3200 empleats i és el primer xocolater de l’estat francès.

Pyrescom:  Fundada l’any 1984 per Robert Bank i ara presidida per Alice Bank, aquesta innovadora companyia ofereix solucions de maquinaria i programari per a la gestió de dades. Amb una facturació de 7.000.000 €uros i 49 empleats, Pyrescom és número 1 en  els marcadors individuals d’entrades dels treballadors a les empreses (‘pointeuses personnelles’), fitxers personals d’empreses i líder mundial en la supervisió dels armaris de desfibril·ladors.

Solia: Des de la creació seua el 1995, l’aventura de l’empresa Solia està en qualsevol punt notable. Sortida de la ‘pépinière  de Ribesaltes’ després de llançar la idea de gots desetxables, la PIME fundada per Philippe Merlot ara es cotitza en borsa. També està present a 80 països, compta amb 65 treballadors i una facturació de gairebé 25 milions. Però, sobretot, va aconseguir a adquirir el lideratge francès en vaixelles d’un sol ús.

Arjowiggins: amb 250 treballadors, l’empresa dels Banys d’Arles és el centre neuràlgic d’Arjowiggins Healthcare, la branca de salut del grup, líder mundial en la fabricació de documents tècnics i creatius. Des de 2009, la fàbrica produeix només paper d’ús mèdic  especialment per a l’envasat de xeringues o kits que els cirurgians utilitzen per operar i té una facturació de 63 milions d’€uros.

France Feuillard : Aquesta empresa d’Elna és líder mundial del mercat francès, i es dedica a una activitat poc coneguda a Catalunya Nord. La societat, dedicada a l’embalatge, celebrarà l’any vinent els seus 40 anys. La seua activitat consisteix en la fabricació de ‘feuillards’ (fulls de metalls, per ser facilment transpoàrtable abans de la fabricació final (que pot ser diversa) per envoltar, consolidar, tancar un embalatge o per mantenir una càrrega unitària. Solucions utilitzades per tancar l’embalatge d’electrodomèstics grans, per exemple. Una activitat amb una facturació que puja a 6,5 milions d ‘€uros.

Florette: Florette France food service (ex-‘Crudi’),  implantada a Torrelles, és un soci dels principals estendards de la restauració. Aquests són més de dos milions de consumidors diaris que proven els productes ‘Florette’.  líder francès en el mercat de la quarta gamma, és a dir la verdura crua, en borsa  de plàstic llista per utilitzar en plats com amanides i les fruites i verdures que s’han sotmès a la preparació inicial, l’empresa té un volum de negocis net de 60 milions d’€uros.

Republic Technologies : hereua de la fàbrica de papers de fumar ‘Job’ que era ubicada al centre ciutat (L’actual Mediateca municipal), fundada l’any 1838 a Perpinyà, ara és propietat del grup Bolloré  des de l’any 2.000, quan va ser comprada pel grup americà Repúblic. L’empresa és n° 1 de mundial del paper de fumar (JOB, OCB a Europa, Zig-Zag sobre el mercat americà). Avui, ‘Republic Tecnologies France’ a Perpinyà  és la major fàbrica de producció de carnets de paper de fumar al món, amb una capacitat de producció anual de mil milions de carnets. donen feina a 400 persones. Amb un volum de negocis de 95 milions d’€uros.

Anecoop : (Anecoop France i IFS ) són filials franceses del grup espanyol Anecoop que està Instal·lada al mercat internacional de Saint Charles. És la primera empresa d’horticultura de la Mediterrània,  i és el líder espanyol en la comercialització de fruites, verdures i amanides, el major exportador mundial de cítrics i el primer operador de síndries i caquis en l’àmbit europeu. Anecoop France té una facturació de més de 80 milions d’€uros.

Mitjavila :  Especialitzada en la fabricació de tendals, l’empresa Mitjavila, dissenya peces,  mecanismes, perfils i motors tubulars. Té la seua seu a Ribesaltes, és des de fa  deu anys el número 1 a França de la protecció solar i el segon a Europa. Fundada per Raymond Mitjavila el 1970, la companyia ara té 600 empleats, incloent 250 a França. El 2015, la seva facturació és de 35 milions d’€uros.

Diam: ex empresa ‘Sabaté’ filial de la societat  Oeneo, Diam Bouchage, és lider mundial de la fabricació de taps de  suros tecnològics. Implantada a Ceret, on s’està acabant una nova fàbrica Diamant, anomenada així pel procés de fabricació de taps de suro ‘sense gust de suro’.El seu volum de negocis es de 82 milions d’€uros

Phytotagante: fundada per Jamal Chahboun, es dedica a la fabricació d’olis essencials per a la cosmètica i la perfumeria de luxe. Amb seu a Toluges, és el líder francès en el desenvolupament d’alguns extractes naturals i innovadors com l’iris.  Amb 15 treballadors, té un volum de negocis de 10 milions d’€uros.

Navista: És una societat perpinyanesa que equipa els 12 400 despatxos d’advocats de l’estat francès, en els  intercanvis segurs entre els despatxos d’advocats i les oficines judicials. Líder francès en aquesta activitat de xarxes assegurades pel ministeri de la Justícia, la societat fundada per Jean Vinegla l’any  2000 equipa igualment un 25 % dels despatxos notarials i col·labora estretament amb la direcció de l’administració penitenciària. Navista és finalment una de les rares empreses franceses certificada per  la secretaria general de la Defensa i de la seguretat nacional.

 

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any | 18€/trimestre
120€/any | 35€/trimestre

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.