Featured Video Play Icon

Divndres passat es va presentar a Girona, l’Enquesta d’usos lingüístics 2018: A les comarques gironines, la llengua catalana es manté com a inicial i en el darrer quinquenni 30.000 persones més la tenen com a llengua habitual

El coneixement de català creix a aquestes comarques  gironines. Unes 300.000 persones que no tenien el català com a llengua inicial el saben parlar actualment. Aquesta dada s’obté de la diferència entre les persones que el saben parlar (517.800) i les persones que tenen el català, sol o compartit amb el castellà, com a llengua inicial (277.900).

La majoria de població gironina de 15 anys i més declara entendre el català (94,4 %), saber parlar-lo (87,4 %), llegir-lo (88,4 %) i escriure’l (71,5 %), uns percentatges superiors a la mitjana catalana. En nombres absoluts i des de 2003, més de 100.000 gironins han après català.

Aquestes són les principals conclusions sobre els territoris gironins que es desprenen de l’Enquesta d’usos lingüístics de la població 2018 (EULP18), que es va presentar  divendres passat , 25 d’octubre, durant la Matinal de Llengua a la Casa de Cultura de Girona. La sessió va anar a càrrec de la sub-directora general de Política Lingüística, Marta Xirinachs, i la tècnica del Servei d’Informació, Difusió i Estudis de Política Lingüística, Anna Torrijos.

D’altra banda, el nombre de persones que tenen el català com a llengua habitual i d’identificació supera els que la tenen com a llengua inicial: el 54,1 % de la població té el català com a llengua habitual, gairebé 9 punts per sobre dels qui la tenen com a primera llengua o inicial (45,4 %). En comparació amb la darrera edició de l’EULP, l’any 2013, hi ha 30.000 gironins més que tenen el català com a llengua habitual.

Un altre de les dades que cal destacar dels resultats de l’EULP18 és la transmissió lingüística intergeneracional, que és favorable al català a les comarques gironines en 8,5 punts. Aquest indicador resulta de la diferència entre el percentatge de població que parla català amb la mare i el que l’usa amb el fill. La mitjana a Catalunya és de 7,1 punts.

El percentatge de català com a llengua habitual és majoritari a les comarques gironines i situa aquest territori per sobre la mitjana catalana. L’ús del català se situa per sobre de les comarques gironines a quatre dels vuit àmbits territorials: Terres de l’Ebre (72,2 %), comarques centrals (59,6 %), l’Alt Pirineu i Aran (58,8 %) i Ponent (57 %).

L’Enquesta, a les comarques gironines, s’ha fet a 756 persones. L’error és del 3,65 % per resultats globals amb un interval de confiança del 95,5 %. L’EULP és l’operació d’estadística oficial més important sobre els coneixements, els usos i les actituds lingüístiques dels ciutadans de 15 anys o més de Catalunya, amb especial atenció al català i a l’aranès. Aquesta enquesta està realitzada conjuntament entre la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura i l’Institut d’Estadística de Catalunya.

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any | 18€/trimestre
120€/any | 35€/trimestre

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.