51a edició UCE: Les exposicions
Com cada dia, us anem avançant les activitats que es faran durant la celebració de la 51a edició de la Universitat Catalana d'Estiu.



Aquesta funcionalitat és per als membres de la comunitat de VilaWeb. Si encara no en sou subscriptors, cliqueu en aquesta pàgina per veure'n els avantatges.


Aquesta funcionalitat és per als membres de la comunitat de VilaWeb. Si encara no en sou subscriptors, cliqueu en aquesta pàgina per veure'n els avantatges.

Enguany podreu gaudir de tres exposicions , durant la celebració de la Universitat Catalana d’Estiu:
La primera d’aquestes du per títol : ‘Supervivents i resistents. Catalunya 1939-1959. El cas de Manresa’. Organitzada per la Fundació Independència i Progrés , amb la col·laboració de la Fundació Irla i el suport de Memòria.cat.
En dotze plafons es sintetitza la voluntat de supervivència i resistència de les classes populars en els primers vints anys del franquisme, els més foscos, posant com a exemple el cas manresà. Des dels exiliats, a les famílies dels represaliats, a l’incipient sindicalisme, a la lluita pel pa, a la catalanitat refugiada a les entitats sardanistes, corals, a l’escoltisme i l’excursionisme; a la mateixa immigració com a estratègia de supervivència, desfila un cal·lidoscopi de situacions on les classes populars perdedores polítiques o socials de la guerra mostren com aguantar en temps difícils.
La segona intitulada ‘Patrimoni oblidat, memòria literària’. Està organitzada per la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana i l’Institut Ramon Muntaner. L’exposició contempla elements del patrimoni material tangible, en un sentit molt ampli, que estan oblidats, ruïnosos o que en algun moment de la història ho han estat, o també alguns de desapareguts.
La interpretació o descripció d’aquests elements es fa sempre únicament i exclusiva a través de la literatura. És a dir a partir de textos literaris molt diversos d’autors actuals o ja desapareguts. L’exposició està dividida en cinc àmbits: 1) En lluita i diàleg amb el paisatge; 2) El pes de la història; 3) El clam silenciós de les pedres; 4) La memòria de la vida social; 5) Les ruïnes com a símbol de la terra.
Finalment la tercera, intitulada Cartografia de Països Catalans (del segle XVIII fins ara) està organitzada per l’editorial Terra Nostra. Aquesta és una editorial nord-catalana, començà la seva vida com a revista escolar. Publiquen llibres principalment en català, però també en francès i en bilingüe.
Comentaris
Els subscriptors de VilaWeb poden comentar aquesta notícia, o bé llegir els comentaris que hi han fet els altres subscriptors i debatre-la amb ells , clicant ací.
Si encara no sou subscriptors, us en podeu fer clicant ací.
S'ha afegit la noticia a Favorits