Una nova victòria per a l’associació APESAC, que reagrupa als afectats per la Dépankine, creada a Pollestres per Marine Martín i que ha lluitat durant molts anys per aconseguir aquesta fita. Finalment, el passat dimarts 15 de novembre, l’Assemblée Nationale va aprovar per unanimitat la creació d’un fons d’indemnització, que havia estat promès per la ministra de Sanitat, Marisol Touraine. Aquesta esmena del govern, permetrà que les indemnitzacions sobretot siguin pagades pel laboratori Sanofi que, fins ara, s’ha negat a donar cap compensació perquè no reconeix la culpabilitat pròpia.

Aquest fons, havia estat anunciada l’agost passat pel govern, ‘té per a objecte instituir un dispositiu d’indemnització dels danys imputables al valproate de sodi [la substància activa de la Dépakine] i els seus derivats’. La Dépakine pot provocar malformacions del fetus quan el medicament és pres durant l’embaràs.

L’esmena adoptada estipula quetota persona estimant-se víctima d’un perjudici per raó d’una o diverses malformacions o de trastorns del desenvolupament imputables a la prescripció abans del 31 de desembre de 2015 pot  acudir a l’Office national d’indemnisation des accidents médicaux’

Un comitè d’experts serà  l’encarregat d’establir ‘la imputabilitat’ dels danys i, arribat el cas, transmetrà l’informe al comitè d’indemnització. Aquest s’haurà de pronunciar ‘sobre la responsabilitat dels professionals o establiments de salut, de l’explotador o de l’Estat al títol dels seus poders de seguretat sanitària, en un termini de tres mesos’.

Així que la responsabilitat sigui  reconeguda, les persones o entitats tenen  un mes per fer una oferta d’indemnització. En cas d’oferta insuficient o en absència d’oferta l’Office national d’indemnisation des accidents médicaux’ indemnitzarà directament a les víctimes després el cas serà dut davant dels responsables .

L’associació APESAC ( l’Association d’aide aux parents d’enfants souffrant du syndrome de l’anticonvulsivant) s’ha felicitat de la creació del dispositiu que ‘sembla conforme’ a les principals instàncies de la presidenta de l’associació, Marine Martín  , ja que  ‘la indemnització ha de ser ingressada en primer lloc pel laboratori que continua sent el principal responsableNo obstant això s mostra  ‘reservada sobre la possibilitat d’una indemnització per l’Estat en cas de rebuig a Sanofi-Aventis France’

Els diputats han votat una primera reserva de 10 milions d’€uros, per l’any  2017, però la ministra de sanitat, Marisol Touraine, considerà que aquesta suma tindrà que augmentar els pròxims anys.

Cal recordar que les afectades no són poques, aproximadament 14.000 dones.

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any | 18€/trimestre
120€/any | 35€/trimestre

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.