Segons Claude Jorda, vicepresident encarregat del dossier hidràulic de la Cambra de l’Agricultura , adverteix que ‘Si la  nova classificació en zona vulnerable de nitratsé es posada en plaça, el 75 % de les explotacions agrícoles nord-catalanes seran concernides per aquesta decisió aberrant!’. Aquesta nova classificació que podria afectar a 79 municipis, faria que els agricultors nord-catalans es revoltin, ja que, segons Yves Aris, president de la FDSEA (la Fédération des syndicats d’exploitants agricoles): ‘Si l’Estat i el prefecte de conca Rhône-Méditerrané-Corse no trenquen les proposicions de la Dreal (Direction régionale de l’environnement de l’aménagement et du logement) considerarem fer una acció de protesta sindical.’

Claude Jorda, representant al comitè de la conca agrícola regional, explica així aquesta possible classificació: ‘el principi és el següent: quan una contaminació és descoberta, l’Estat, obligat per Europa, busca l’origen d’aquesta contaminació. Si es verifica que és agrícola, el municipi és classificat com a  zona vulnerable. Hem passat així de 40 municipis considerats com a zona vulnerable l’any el 2000,  20  l’any 2007, i després a 15 el 2012. I, de cop, amb 4 ‘deduccions’ efectuades en superfície l’any 2014 o el 2015, hem passat a 90 municipis. Després l’administració s’hi ha repensat i rectificat deixant-ho en 79 municipis’.

… L’àrea vulnerable, òbviament, es refereix a la qualitat de l’aigua. Si es estesa l’agricultura quedarà molt afectada, ja que  inclou un abast que va des del  Barcarès a Sant Joan Pla de Cors  i  de Sureda a Espirà de l’Aglí incloent  a la vall del Tet fins ‘a Bulaternera. Segons Claude Jorda les repercussions serien molt importants per a la professió: ‘L’agricultor ha de realitzar els anàlisis anuals en les seves parcel·les.  A més a més es doblaran els controls freqüents amb càlculs complicats sobre traçabilitat, fertilitzant utilitzat, la dosi i, entre altres, el període de difusió….

… Sabent que ja no  es pot fertilitzar a l’hivern, ja que en aquesta temporada es considera període de neteja del terra. Que amenaça directament la producció de les amanides. Serà també qüestionat  les distàncies d’espargiment que concerniran igualment les produccions bio utilitzant adobs orgànics, que no podent ser utilitzats a menys de 35 metres dels cursos  d’aigua. Idem per a les |ramaderies, incloent-hi equins, que s’hauran d’equipar  amb zones que poden emmagatzemar fins a 5 mesos de producció de fems. Cap filera agrícola nord-catalana. no mereix tal decisió, arbitrària i incomprensible’.

A veure doncs com acabarà l’assumpte, quines són les prioritats Socioeconòmiques Vs ecològica, i si seran escoltats o no.

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any | 18€/trimestre
120€/any | 35€/trimestre

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.