Featured Video Play Icon

El parc natural marí del Golf de Lleó, ha fet una crida a observar l’aparició en les costes del litoral nord-c atalà, i també de l’Aude, del cranc Blau o Callinectes sapidus, una espècie vinguda de les costes americanes.

L’objectiu per al Parc i els seus socis és d’estudiar les possibilitats d’accions per regular la seua expansió, ja que cal recordar que, aquest cranc blau és una espècie no indígena del Mediterrani. És originària de les costes atlàntiques americanes – del Canadà fins a l’Argentina – on és explotada per la pesca professional des de fa nombrosos anys.

Probablement arribat pel trànsit marítim -aigua de llast i l’obstrucció dels cascos de vaixells- ha estat present a la Mediterrània oriental des de la dècada de 1950. Durant els últims deu anys ha recorregut part de la Mediterrània.

El cranc blau és omnívor i depredador (petxines, cargols marins, crustacis, petits peixos, cucs, etc.). Pesant fins a 500 g, és comestible i reconegut pel seu gust. L’impacte d’aquesta espècie en el medi marí, degut a la nutrició omnívora i la reproducció especialment eficient, pot ser important. Per exemple, aquest cranc és particularment invasiu al delta de l’Ebre a Catalunya Sud.

El parc natural marí del Golf de Lleó, vol recollir les observacions del públic en general i totes les persones que puguin observar el cranc blau per conèixer millor la seva distribució actual, per permetre una avaluació dels possibles efectes sobre l’entorn marí del Parc i, si sigui necessari i possible, posar en marxa accions adequades per limitar l’expansió.

  • En cas d’observacions, es demana a l’observador que:
  1. Prengui una foto de l’espècimen si  pot.
  2.  Per verificar la seva observació omplir el formulari d’alerta de cranc blau també està disponible a la  web del Parc Natural del Marí
  3.  Per enviar les fotos així com el formulari d’alerta complet al correu electrònic : parcmarin.golfe-lion@afbiodiversite.fr

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any | 18€/trimestre
120€/any | 35€/trimestre

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.