Featured Video Play Icon

* Tancament del túnel de Pimorent totes les nits fins dissabte. Des del passat dilluns cada nit de les 20h a les 6h del matí , restarà tancat a causa d’unes obres fins al 7 de setembre al matí, segons va anunciar la gendarmeria a la seua pagina de facebook. El túnel  de Pimorent, uneix Porta-Pimorent amb l’Hospitalet  (Andorra). Construit entre 1988 i 1994 ,  el seu trànsit es pagant i forma part de la RN 20.

* El Conseil Departamental canvia ‘l’Accent Catalan ‘ per ‘Mon département’. Desprès de 20 anys, d’existència, el Conseil departamental, ha decidit enterrar l’accent català, del que tan presumia el seu inventor Christian Bourquin. A partir d’ara la revista es dira ‘Mon Departament’ un canvi, que ha causat sorpresa en alguns sectors que pensen que, amb aquest canvi, al departament perd’ la identitat i l’esperit d’aquesta revista creada l’any 1999. El col·lectiu ‘Engageons nous pour 2020’ pensa que: ‘L’Accent catalan pretenia promocionar el nostre territori en totes les seues facetes. Ara, amb aquest canvi de nom, hi ha clarament la voluntat política d’esborrar l’accent del nostre territori i de la nostra identitat catalana a favor d’una neutralitat sense sabor. Hermeline Malherbe, presidenta del departament , ho desmenteix: són els propis lectors, que han demant el canvi. Seguint  nombrosos correus electrònics i un estudi realitzat pel nostre servei de comunicació, en vist que,  una gran majoria, volia veure com aquesta revista evolucionava cap a més proximitat. Sobretot  que s’ha mantingut l’antic títol, encara més discret. Entenem aquestes inquietuds, però senzillament i lògicament volíem que, després de vint anys d’existència en aquesta forma, evolucionés suaument aquesta revista mentre estarem sempre atents a les expectatives del seu lector‘. La revsita que ja no tenia cap accent i ben poc, fins a gens, català… ara no representa, ni tan sols culturalment (llengua i més), Catalunya nord ni la catalanitat sinò una versió francesa.

* Començament curs escolar: a Bages els pares d’alumnes ocupen les classes. No són els únics pares d’alumnes que es queixen de les classes amb + de 30 alumnes, també Canoes,  o les escoles de Perpinyà Les Platanes i l’escola  Jules-Ferry , tenen el mateix problema. Com recordareu, aquest curs, l’inspecció no té cap poste suplementari, i per això s’ha de tancar una classe si es vol obrir un altre. Avui dimecres, està prevista la reunió del Comité Technique Spécial Départemental presidit pel DASEN (directeur académique des services de l’Éducation nationale). Mentre, en totes aquestes escoles, els pares d’alumnes es mobilitzen, com per exemple a Bages, tal com podeu veure a la fotografia. Difícil solució doncs a aquest problema.

* Incendis a Sant Cebrià i Torrelles. A Sant Cebrià, uns petards van provocar un foc al parc de la Prade, a la RD 81. Sembla que el foc va ser accidental.

Uns nois que jugaven van encendre uns petards que van començar el foc. En total van cremar 2 hectàrees de garriga, i s van mobilitzar 27 bombers, 7 camions, més un avió bombarder de Nimes. El foc que va començar cap a les 16h, va ser controlat i donat per apagat a les 20h. No hi va haver-hi cap ferit, ni cap casa es va haver de desallotjar. A Torrelles, durant la passada nit de dilluns a dimarts, va esclatar un incendi, que la gendarmeria creu va ser provocat per un piròman. En total van cremar 5.000 m2 de garriga, i es van mobilitzar 17 bombers. Recordar que, en les darreres setmanes, al sector de la Salanca, en el sector entre Vilallonga de la Salanca, Santa Maria la Mar i Torrelles s’han declarat diversos incendis, pels quals s’ha detingut a un piròman.

* Avui us presentem el vídeo fet públic molt recentment pel moviment (igual d erecent) #Tsunami Democràtic. S’ha fet públic un nou eslògan, que s’ha començat a difondre entre l’independentisme: ‘Tsunami Democràtic’ o Stunami D, Amb un compte a Twitter, un canal a Telegram i una  web,  els promotors asseguren que és una resposta dels ciutadans a la sentència del Tribunal Suprem espanyol.  Aquesta  és una iniciativa que s’ha presentat a les xarxes socials, sorgida de la societat civil i amb la complicitat de tots els partits independentistes i entitats. L’objectiu és de donar una resposta a la sentència que emetrà el Tribunal Suprem espanyol sobre el judici contra el procés. Aquesta resposta es fonamentarà en la lluita no violenta i en la desobediència civil.  Si voleu més informació podeu fer una ullada a la notícia que ha publicat ahir dimarts el portal Vilaweb, i que trobareu aquí.

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any
120€/any
Si encara vols ajudar-nos més, pots fer-te'n com a Protector.

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.