Featured Video Play Icon

* Homenatge avui dissabte a Renada Laura Portet, en el marc de Fes-teCat,  amb una jornada de conferències:   al Matí: presentació de l’obra i biografia de Renada-Laura Portet a càrrec dels estudiants de la universitat de Perpinyà Via Domitia, sota la coordinació de Estel Aguilar i Miró. Tarda: conferència de Carme Pagès filòloga, poetessa i autora d’un assaig sobre l’obra de Renada-Laura Portet.  Totes les conferències es faran al Palau Pams, de les 10h00 a les 12h00  i de les 14h30 a les 16h30.

* Desfugi d’àcid clorhídric a l’estació de Cervera de la Marenda. Ahir divendres al matí, cap a les 7h45, una desena de bombers, especialitzats en riscos químics,  es van haver de fer càrrec d’una fuita d’àcid clorhídric localitzada en una cisterna.

Aquesta estava situada sobre un vagó cisterna espanyol actualment emmagatzemat a l’estació. La fuga estava localitzada en  una soldadura d’un tanc de 65.000 litres, que ha deixat escapar més de 500 litres d’aquest producte. S’ha posat en marxa una operació de rebliment, esperant l’arribada a la tarda de quatre noves cisternes, des de Tarragona, per començar el transvasament d’aquest líquid altament corrosiu. Durant aquesta operació es va establir un perímetre de seguretat d’un centenar de metres al voltant del vagó cisterna.

* El passat dijous, es van reunir al lloc de l’accident de Millars, al pas a nivell n° 25 experts de les companyies d’assegurança, de la SNCF l’advocat de la conductora , l’advocat de la societat propietaria del Bus. Tots van fer diverses constatacions en el lloc de l’accident.

Van estar reunits durant varies hores, per procedir a noves comprovacions, inventaris, fotografies i altres mesures. Un nou inventari per avaluar el dany material relacionat amb l’accident, iniciar procediments de compensació però també estimar les reparacions, a la vista de la reobertura de la carretera departamental. Entre els interrogants sobre una senyal relativament antiga posada sobre el dispositiu i mencionant  les sigles ‘HS‘. El sistema era ‘fora de servei’? Si fos el cas, per què hauria quedat la menció després de treballs de reparació, ja que segons un informe de la SNCF cap problema no havia estat comprovat sobre aquest pas de nivell n° 25 ?. Encara tindran de passar mesos per acabar de dilucidar el que realment va causar aquest accident.

* El vídeo d’avui està gravat per cientifics que us presenten el cant de les balenes boreals. Kate Stanford, oceanògrafa, l’ha gravat hi diu:

Si el cant de les balenes geperudes  és com la musica clàssica, el de les balenes boreals, és el jazz‘.  Kate Stanford,. ha passat tres anys a Groenlàndia per enregistrar els diferents cants emesos per les balenes boreals.  Aquests són més  de 184 cants diferents que han estat catalogats, i és esplèndid.