El govern  de la Generalitat de Catalunya, va aprovar ahir dimarts, el projecte de llei per regular la votació electrònica dels catalans residents a l’estranger, paralitzat arran de l’aplicació del 155. El ‘conseller’ (Ministre català) d’Afers Estrangers, Ernest Maragall, va explicar que es tracta d’una ‘mena de restitució’ perquè la normativa ja estaria si no fos pel 155. El projecte de llei pretén ‘garantir el dret a vot’ dels catalans residents a l’estranger i millorar ‘les taxes de participació efectives’, segons va explicar Maragall. Un vot que afecta, als nord-catalans amb dret a vot a Catalunya Sud ja que, Catalunya Nord, està considerada com  l’estranger.

La votació electrònica s’aplicarà, un cop aprovada pel parlament, per a les eleccions al Parlament de Catalunya i les votacions, com també consultes públiques, convocades des del govern.

Reprenem el camí interromput per la força de l’estat’, ha assegurat el conseller Maragall en la roda de premsa posterior al consell executiu. Segons el conseller, la intenció és ‘millorar el servei del dret a vot dels catalans residents a l’estranger’ i inscrits al cens del CERA del ministeri d’Exteriors.

Ara per ara, els catalans a l’exterior poden votar presencialment a les oficines de representació espanyola o per correu postal. Maragall ha lamentat que els ciutadans sovint pateixen ‘tota mena d’anècdotes poc afortunades sobre la possibilitat real d’exercir el dret a vot’ per correu, i per això es vol oferir una alternativa.

Pel conseller, el vot electrònic serà un ‘mecanisme segur i garantit en termes de procediment i qualitat de la tecnologia i també de protecció de la ‘confidencialitat i privacitat’.

El govern confia que l’avantprojecte de llei comptarà amb els suports necessaris al Parlament de Catalunya per ser aprovat, iva indicar que entrarà en vigor així que es publiqui al DOGC. ‘És inimaginable que algun grup estigui en contra d’ampliar i reforçar el dret a vot dels nostres ciutadans’, ha dit el conseller. L’avantprojecte de votació electrònica pels residents requereix una majoria qualificada al Parlament.

Per Maragall, però, resulta ‘impossible’ preveure hores d’ara quines seran les properes eleccions en què els catalans a l’exterior podran votar per via electrònica. En tot cas, serien unes eleccions al Parlament de Catalunya. Maragall va dir que confien que el mètode del vot electrònic també pugui ser ‘incorporat’ a la legislació espanyola per aplicar-se en altres convocatòries electorals més endavant.

 

NDLR: ‘Podem logicament pensar que els nostres tècnics especialistes en seguretat i confidencialitat electrònica són superiors als de la resta del món (per la gran feina i èxit de les votacions per cens universal l’u doctubre)… però, ‘pels assajos a altres part del món i d’europa, com també a l’estat francès, el vot electrònic s’ha abandonat per no ser més segur que el vot per paper, ans al contrari, i s’hi ha abandonat tots els projectes semblants existents.

No ens podrem estranyar (tot i que ho hauriem de fer), i hi hauran altres explicacions de donades oficialment, si hi nha una gran diferència, a defavor nostra, en els futrurs vots electrònics des de l’estranger i els vots papers dels residents presents o representats. En en sentit invers (que ens sigui favorable) és molt menys probable, perquè l’estat .es, i estats amics seus també, també tenen especialistes… i eines informàtiques molt més potents.’                        Teo VIDAL i SOL coordinador i responsable legal del Vilaweb CN

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any | 18€/trimestre
120€/any | 35€/trimestre

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.