Aquest cap de setmana arriba el canvi d’hora per a adaptar-se a l’horari d’estiu. Quan siguin les dues de la matinada, haurem d’avançar els rellotges no automàtica fins a les tres el rellotge, de manera que la nit de dissabte a diumenge semblarà tenir una hora menys. Recodem que es fa en compliment de la directiva europea que regeix el denominat canvi d’hora i que afecta tots els estats de la Unió Europea.

En teoria, l’avançament i endarreriment del rellotge a la primavera i la tardor ha de fer coincidir més o menys el començament de la jornada laboral amb les hores de llum. Segons algunes dades, la despesa associada a la llum artificial amb els canvis d’hora pot arribar al 10% a les llars.

L’explicació és que al període d’estiu, quan hi ha més llum diürna natural, el rellotge s’avança una hora per no desaprofitar el sol matinal (per estalviar electricitat).

En canvi, a l’hivern s’endarrereix l’hora perquè mantenir l’horari d’estiu no comporta cap estalvi: les hores de llum natural a la tarda no compensarien el consum addicional d’energia necessari per il·luminar una hora més de foscor al matí.

 

NB: Evidentment no patireu cap denúncia o multa si no ho feu a les dues de la nit (podem fer-ho abans, o després) però és molt aconsellat no oblidar-ho.