Featured Video Play Icon

Si fa uns dies, l’ONU cridava l’atenció a tothom assegurant que més de 8milions d’espècies animals estan en perill d’extinció, a casa nostra son les abelles un dels insectes que més pateixen, ja que cada vegada hi ha menys. Per exemple els apicultors , cada any perden un 30% d’aquestes abelles, quan els anys 90 només perdien el 3%.

Les causes son diverses: l’ús de pesticides, el monocultiu intens, que priva a les abelles de la seua diversitat, així com també l’aparició de diverses plagues en els cultius o l’aparició l’any 2004 de la Vespa depredadora asiàtica (frelon asiatique), per a la qual encara no hi ha cap remei i  el canvi climàtic . Cal recordar que un 75% dels cultius depenen dels insectes o d’altres animals com els ocells i els ratpenats.

Per remediar a aquesta desaparició d’abelles,  una associació d’apicultors ha creat  l’associació  ‘Un toit pour les abeilles’ implantada a tot l’estat francès i que ara arriba a la nostra regió. Proposa diferents formes d’apadrinament, depenent si sou particulars o una empresa.

Les dues formes permeten donar suport a un apicultor, instal·lar un rusc i seguir-lo (fotos, butlletins, infos …),  ser convidats a les jornades de portes obertes i  rebre entre 6 i 24 pots de mel amb etiquetes personalitzades. un cop l’any.

El cost també varia: 8 €uros al mes, si apadrineu 4.000 abelles  a 25 € al mes si apadrineu 16.000 abelles. Quan hi ha 40.000 abelles apadrinades s’instal·la el rusc. Des de que existeix aquesta iniciativa ja s’han instal·lat a tot l’estat francès 6.000 ruscos.

Per a les empreses els ruscos es poden col·locar a la teulada de la companyia, en terrenys privats o a casa de l’apicultor.. Els preus varien entre el 750 a 3.000 €uros a l’any.