Featured Video Play Icon

Finalitza l’agost a la Plaça Mercadal amb els avis i àvies de Reus per la llibertat. Tot i el sol tòrrid d’aquest estiu, un total de 3.342 persones, i des del 7 de novembre de 2017: (547 dies): 95.141 persones, de dilluns a dissabte a les 11.45 hores, han realitzat les tres voltes amb el clam:”llibertat presos polítics” i han cantat ‘Els Segadors’, amb un mocador groc com a símbol, per la llibertat dels presos/es polítics/ques i el retorn dels exiliats/des.

Era dissabte 31 d’agost quan visitàvem als @avisiaviesreus i preguntàvem a en Bertomeu, el responsable de comunicació d’@avisiaviesreus, per l’Àngels Ollé Romeu, l’ànima i impulsora d’aquest col·lectiu. Volíem abraçar-la i preguntar-li sobre la ‘Medalla d’or de la ciutat de Reus’ concedida per la seva gran tasca i prolífica trajectòria com a pedagoga, escriptora i, sobretot, per la seva gran estima a la llengua, la cultura, la terra i als @avisiaviesreus. En Bertomeu, però, ens ha fet saber que l’Àngels no és trobava bé i, en els darrers dies, ja no havia baixat a la Plaça. El que ningú podia imaginar-se és que el primer de setembre l’Àngels ens deixaria per sempre, als 82 anys.  En el seu record, aquest dilluns 2 de setembre, els @avisiaviesreus i 300 persones van fer el minut de silenci i els tres tombs a la plaça, amb llaços negres pel dol de l’estimada Àngels, de qui es van voler recordar les seves paraules i cantar un emotiu ‘Cant dels Segadors’.

El grup d’avis i àvies de Reus per la Llibertat va néixer, el dia 7 de novembre de 2017, responent a la crida d’Àngels Ollé, la pedagoga i a qui, el proper dia 19 de setembre, coincidint amb les festes de la Misericòrdia, l’Ajuntament de Reus havia de lliurar la ‘Medalla d’or de la ciutat’ per la seva gran trajectòria professional i personal. Una crida inicial que va comptar amb el suport de 16 àvies i avis fundadors, compromesos i que junts van tirar endavant aquest projecte @avisiaviesreus, reivindicatiu i pacífic, amb la vocació de denunciar els injustos i arbitraris empresonaments i el retorn dels exiliats, com cita en Bertomeu.

Amb el lideratge de l’Àngels, a principis de l’any 2018, el Síndic de Greuges de Catalunya, explica en Bertomeu:ens donava la raó a les més de 200 cartes-denúncies que li vàrem adreçar per la prohibició de la Junta Electoral Provincial del dret a manifestar-se durant el període electoral del 21D de 2017. Una prohibició de la que la Junta Electoral Central va haver de desdir-se en reconèixer el dret de manifestació‘.  Aquest col·lectiu també va realitzar l’any 2018 concentracions davant dels Jutjats de Reus i Tarragona per donar suport als encausats per delictes d’odi, com al mecànic Jordi Perelló i al saxofonista Òscar Cid, entre altres persones i entitats encausades. 

Com explicava a l’article dels @tacadolivic, el més de gener de 2019, els avis i àvies de ‘Taca d’Oli’ varen impulsar un ‘Manifest d’Autoinculpació’ que es va lliurar a la Fiscalia de Tarragona amb un total de 1.229 signatures de la gent gran dels 28 municipis. En aquest Manifest es sol·licitava l’alliberament dels presos polítics i l’empresonament dels 1.229 signants, en considerar-se aquests culpables per voler la República catalana i en valorar que els polítics es van limitar a fer efectiva la voluntat del poble l’1O. En data 7 de maig de 2019, la Fiscalia arxivà el Manifest en considerar que la participació en el primer d’octubre no és delicte. 

El 10 d’abril de 2019, amb motiu de les eleccions generals els @avisiaviesreus van fer un altre Manifest adreçat als partits polítics catalans independentistes i van lliurar-lo als diferents representants del Parlament de Catalunya, així com també al seu president, Roger Torrent, i al President de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra. 

Uns @avisiaviesreus que impulsen i lideren ‘Taca d’Oli’ i que escalfen motors per a l’11S amb la Trobada a Balaguer, aquest dijous 5 de setembre, sent el primer municipi de les comarques de Lleida en adherir-se a @tacadoliavis. Un moviment que resta obert a noves adhesions i assessorament. De tornada del municipi lleidatà, com cada dijous, però a les 19.30h, mitja hora abans, es concentraran a la presó de Mas Enric per donar escalf a la Carme Forcadell i als seus familiars amb els qui sovint coincideixen a la sortida de la visita. 

@tacadolisavis està formada per 28 municipis que són Balaguer, Caldes de Montbui, Cambrils, Constantí, El Morell, Igualada, La Canonja, La Pobla de Mafumet, La Selva de Camp, Mataró, Mollet del Vallès, Mont-roig del Camp, Montbrió del Camp, Palau-solità i Plegamans, Reus, Riudoms, Sant Joan Despí, Santa Perpètua de Mogoda, Sitges, Tarragona, Terrassa, Tortosa, Valls, Vic, Vila-seca, Vilafranca del Penedès, Vilallonga del Camp i Vilamajor. 

Com indica Bertomeu: l’objectiu de @tacadoliavis és fer créixer el número de municipis adherits per tal que els avis d’altres poblacions també es mobilitzin i es sumin amb unes accions per la llibertat dels presos/es polítics/ques i el retorn dels exiliats/des. Com varen fer a Tortosa (on es va crear el col·lectiu i de qui recordem els avis que varen fer el Camí a la República: el Pepito i la Lolita ), Vic, Santa Perpètua de Mogoda, Santa Coloma de Farnés, Cambrils, etc.‘..

D’entre les activitats més importats que ha realitzat @avisiaviesreus com a ‘Taca d’Oli’ destaquem, el 15 de juny de 2018, amb la primera ‘Trobada Taca d’Oli’ a Montserrat on es van reunir 800 persones. El 20 de setembre de 2018, amb la presentació de ‘Taca d’Oli al Teatre Bartrina’ amb 600 persones. Així com les esmentades concentracions, cada dijous a les 20 hores, a la presó de Mas d’Enric en suport a la Carme Forcadell.

Els avis reusencs recorden als presos/es polítics/ques que:No esteu sols. La nostra lluita és diària i  no defallirem fins que no esteu tots i totes a casa. Les àvies i avis no formem part de cap partit polític i els nostres objectius són: 1r denunciar l’empresonament preventiu de tots els presos polítics i l’exili forçós a que s’han vist obligats 5 dels representants legítims del Govern Català. 2n exigir la llibertat dels presos polítics i el retorn dels exiliats. 3r continuar manifestant-nos fins que deixin en llibertat als presos i puguin tornar els exiliats, 4rt defensar i defensarem sempre els Drets Humans i 5è estar oberts a tothom qui és vulgui afegir sense límits d’edat

A la Plaça Mercadal començàvem la primera volta amb @avisiaviesreus amb la Maria Asens, de 88 anys, que ens rebia emocionada, amb el suport d’un caminador que fa també de cadireta. És la reusenca que va formar part del llibre: ‘Jo també porto un llaç groc’ de la Maria Xinxó, arran que uns joves per l’esquena la van espantar Tirant-li la bandera d’Espanya al cap per dur el llaç groc, tal com ella ens explica. També ens mostra un penjoll que les @avisiaviesreus li van regalar pel seu aniversari amb el preciós dibuix del col·lectiu fet per la Montse Bernaus i gravada a l’envers la data del seu naixement: 26-7-1919. Un penjoll dissenyat per l’àvia Puri que orgullosa ens diu: ‘sóc granadina de naixement amb el cor català’.És una de les artesanes de manualitats del grup i fa bijuteria groga com collarets, polseres i unes boniques papallones. Les àvies reusenques també fan bufandes i gorres grogues i amb els donatius d’aquestes manualitats ja han ingressat a la Caixa de solidaritat 8.200€.

El dissabte es van afegir als tres tombs de la plaça una família de Paterna (València) i és que els avis saben que informar és molt important, per la qual cosa ells mateixos s’encarreguen de la tasca de traducció de la informació als diferents idiomes practicant la diplomàcia de proximitat. En aquest sentit, l’avi Josep Lluís ens mostra un tríptic amb la història dels @avisiaviesreus en anglès, francès, alemany, castellà i català. L’esmentat tríptic el lliuren als turistes interessats a saber qui són i què fan. 

Amb motiu de la Diada de l’11S s’estan organitzant arreu del país i a la Catalunya Nord moltes accions i activitats  i ja són moltes les persones que s’inscriuen, cada dia, a la Manifestació de Barcelona organitzada per l’ANC amb l’objectiu de mostrar al món que més de 2.000.000 reivindiquen els drets humans i les llibertats a i per Catalunya. 

Els avis i àvies de Reus ja s’han inscrit i compten amb dos autocars per assistir-hi i com deia en Jordi Casassas, el director de la Universitat Catalana d’Estiu de Prada: la tercera edat és el motor d’aquest procés‘ i amb @avisiaviesreus és una gran realitat.

L’edat avançada de la majoria dels membres d’@avisiaviesreus aporta al procés saviesa, prudència i serenor. Aquest col·lectiu amb convicció i persistència  vol fer palès que ‘tenim la voluntat de conscienciar al país dels greus dèficits democràtics de l’Estat espanyol amb l’anhel de deixar als qui vindran darrere una societat més justa, plena i lliure‘, com afegeix Bertomeu i sens dubte, com hagués volgut l’estimada lluitadora per Catalunya: DEP Àngels Ollé Romeu.

Àngels, moltes gràcies per impulsar el col·lectiu Avís i àvies de Reus per la Llibertat, un gran exemple a seguir!. Gràcies també Àngels per enriquir la nostra llengua i la nostra cultura. T’ESTIMEM!

Rusc d’Abella