Hem rebut i, pensem, ens concerneix:

Benvolguts companys i companyes del Patronat de la Universitat Catalana d’Estiu.

Tot i que ho podia haver fet j a fa uns quants mesos, he preferit esperar a adreçar-vos aquest escrit als moments que s’acosta ja el que ha de ser la 49ª edició de la Universitat Catalana d’Estiu, a la qual he participat des de la seva segona edició, i en la qual es farà evident per primera vegada la meva absència.

És un fet que el meu distanciament d’aquesta Prada, que trobaré a faltar, deriva de l’exclusió de què he estat objecte, junt a sis membres més (Josep Guia, Salvador Alegret, Joan Ané, Eugeni Giral, Joan Alegret i Joan Mir) del Patronat de la FUCE, en què he estat present i he participat des de fa força anys -si no recordo malament del 1994. Aquest fet  -ja en deveu tenir constància- es va produir el desembre passat, quan, sense cap avís previ, se’ns va deixar de convocar a una reunió del Patronat, la que habitualment se celebrava a la tardor, sorprenentment convocada aquest cop pel dia 29 de desembre, en plenes festes nadalenques.

Amb el reglament a la mà, el mandat d’aquests set patrons, com els d’en Joan Becat i d’en Joan Maluquer, expirava durant el 2016 -en el cas d’en Joan Ané i en el meu pocs dies després de la reunió del Patronat el dia 13 de maig, i ni en la convocatòria ni en el transcurs de la mateixa no es va informar, tal com es venia fent en ocasions anteriors, dels patrons que finien el seu mandat. La forma subreptícia de fer-ho havia estat mitjançant un annex al Llibre d’Actes del 2015 on es recollia la composició del Patronat a 31 de desembre d’aquell any i al costat del nom de cada patró hi figurava la indicació “A renovar” seguida de la data corresponent. Aquest Llibre d’Actes va ser tramès pel secretari (Joan Becat) als patrons tres dies després de la reunió de maig del Patronat i dos dies abans del primer bloc de renovacions preceptives. I d’aquí passem ja  a l’esmentada reunió en la data insòlita del 29 de desembre, a la qual i sense previ avís els set patrons “que no havíem renovat el càrrec” ja no hi vam ser convocats. Casualment, sí que l’havien renovat Joan Becat, el secretari, i el gerent i també patró Joan Maluquer.

Després d’això, el 10 de gener d’enguany, els patrons relacionats al peu vam rebre una carta del president del Patronat on ens agraïa la dedicació com a patrons de la FUCE i que, entre altres consideracions, ens especificava el motiu del seu escrit:
“comunicar-vos els canvis que s’han produït arran de la reunió preceptiva del Patronat del passat 29 de desembre, a la qual foren convocats els patrons amb el càrrec vigent”.
M’estalvio qualsevol comentari.

Vull informar-vos que primer en Josep Guia i el Salvador Alegret i el 16 de febrer en Joan Alegret, en Joan Ané, l’Eugeni Giral i jo vam adreçar una compareixen al Protectorat de Fundacions -del qual vam rebre acús de rebut- denunciant aquests fets, gens ètics i que en la nostra opinió evidencien les males pràctiques del President Joan Domènec Ros, el secretari Joan Becat i el gerent i patró Joan Maluquer.

En aquest escrit demanàvem que es tingués present aquesta denúncia, que se’n depuressin les  responsabilitats que corresponguessin i que, en el seu cas, es prenguessin les mesures correctives pertinents. Fins al moment però aquest escrit no ha obtingut cap resolució de  part del Protectorat. Em consta que, a la vista d’això, en Josep Guia ha presentat  denúncia a la Fiscalia d’aquestes irregularitats i més.

Ara per ara, jo, tot i que comparteixo les raons d’en Josep, vicepresident segon del Patronat i una de les persones que des del País Valencià ha fet més per la Universitat Catalana d’Estiu, renuncio a anar més lluny. Hauria preferit seguir col·laborant en el possible -que no és gaire- com a patró a la FUCE, però com que ja fa uns quants anys vaig patir la repressió de la tripleta que la controla, que per la meva actitud crítica em va excloure de la funció de programador i comentarista de cinema de l’UCE, no us puc negar que ja n ’estic ben cansat.

A la UCE he viscut molts anys de dedicació i n’he obtingut grapats de satisfaccions i records inesborrables. Hi he fet amics i amigues i he vibrat fent més viva al seu costat la flama i la realitat dels Països Catalans. Bona Prada, companyes i companys, que la comani qui la comani -sempre els mateixos, no ens enganyem- el col·lectiu de gent ques’hi aplega és el que segueix donant-li sentit.

Una abraçada !’

​Josep Maria López Llaví’

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any | 18€/trimestre
120€/any | 35€/trimestre

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.