La Generalitat de Catalunya i Andorra avancen cap al reconeixement mutu dels certificats i acreditacions del nivell de coneixement del català. El consell executiu del govern català ha autoritzat la subscripció d’un conveni de col·laboració amb el Ministeri d’Educació d’Andorra per a establir-ne el reconeixe-ment mutu, que inclou diplomes i certificats oficials.

 El conveni, que es formalitzarà a través del Departament de Cultura i el Consorci per a la Normalització Lingüística, té per objectiu establir el reconeixement mutu de diplomes i certificats oficials acreditatius de coneixements de llengua catalana emesos pel Govern d’Andorra i per la Generalitat de Catalunya, de manera que es faciliti la mobilitat de persones en els àmbits laboral i dels estudis, o l’accés a l’Administració pública, a Andorra i a Catalunya.

La llengua catalana és oficial a Andorra i a Catalunya, on les respectives administra-cions han desenvolupat un sistema d’acreditacions oficials de català. A Catalunya, d’ençà de 1979, i a Andorra, d’ençà de 1999.

La mesura facilitarà la mobilitat de treballadors i estudiants, així com l’accés a l’administració pública catalana i andorrana. Aquest acord permet d’ampliar i enfortir la col·laboració en matèria de llengua entre ambdues administracions, a més de disposar d’un sistema automàtic de reconeixement de diplomes i certificats oficials de català.

Ambdues administracions han adaptat tots els cursos i proves de certificació de català que ofereixen oficialment als nivells de competència lingüística definits en el marc europeu comú de referència per a les llengües del Consell d’Europa.

El Consell d’Europa va publicar el 2001 el document Marc europeu comú de referència per a les llengües: aprendre, ensenyar, avaluar (MECR), que ha esdevingut una eina de referència a tot Europa per comparar els nivells de coneixement de les llengües de manera objectiva, i facilitar tant la mobilitat com el reconeixement internacional.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb