Featured Video Play Icon

1. L’Institut Nova Història (INH) és una institució, constituïda com a fundació sense ànim de lucre, la finalitat de la qual és l’estudi, la revisió, i l’anàlisi dels fets i els diversos elements històrics relacionats amb els regnes que componien la confederació Catalano-aragonesa entre els segles X i XVII. Ens interessa la història de Catalunya i la seva influència dins d’Europa i la civilització occidental, i treballem per a esbrinar tot allò que ens han tergiversat.

2. Com a centre de recerca, l’INH desenvolupa la seva tasca des d’una perspectiva multidisciplinària, on els conceptes, els marcs teòrics, i les metodologies nascudes de diverses disciplines es fonen en uns procediments d’investigació i interpretació que volen superar les visions simplistes i només descriptives de la història. L’INH resta obert a qualsevol anàlisi de fets històrics, llunyans o recents, respectant totes les aproximacions interpretatives que aquests puguin obrir. No obstant això, l’INH defensa el paradigma interpretatiu que situa en una posició rellevant la variable de la censura i la manipulació dels fets i el seu abocament en les fonts documentals per construir un relat històric a favor del poder establert en cada època.

3. Per tal de fer conèixer els resultats de les seves recerques, l’Institut Nova Història organitza, de forma regular, conferències, presentacions d’estudis i jornades de debat obertes a tota la ciutadania. Així, a banda de xerrades, conferències puntuals i presentacions de llibres escampades arreu del país, l’INH organitza anualment el Simposi de la Història Censurada de Catalunya a Arenys de Munt des del 2011, el Cicle de Conferències sobre Censura i Manipulació a la Història de Catalunya a Calella, diversos cicles lectius de tardor/hivern i de primavera sobre la Història censurada de Catalunya al Centre Comarcal Lleidatà de Barcelona i, finalment, la Universitat d’Estiu Nova Història a Montblanc, que es porta celebrant des de fa sis anys (la primera es va celebrar al municipi de Crespià).

4. L’INH habitualment convida a les seves activitats a persones vinculades amb la història, la cultura i la política del País, així com a representants d’entitats i organitzacions que, des de la seva posició, defensen la necessitat de promoure polítiques i accions de recuperació de la nostra història, amb tot el sentit crític que considerin. Mai ens hem posat cap límit perquè considerem que, només des del debat, la discussió, i l’avaluació dels fets, es pot avançar en discernir sobre els fets verídics i els fets inversemblants i falsos que, des dels òrgans de l’administració pública, se’ns expliquen sense opció a la seva anàlisi fins ara.

5. Després de l’aplicació de la Santa Inquisició a partir de Ferran II i totes les accions de repressió, control, i censura, juntament amb l’arrasament d’institucions, govern, economia, cultura, saqueig de monestirs-arxius-biblioteques, i llibertats, etc a la que va sotmetre a Catalunya-València-Mallorca la monarquia borbònica després de la derrota el 1714, sumat a l’intent de genocidi del que queda de la nació catalana per part de la dictadura franquista des de l’any 1939, considerem que cal dubtar de les versions oficials a les que les investigacions de l’INH hi aporten proves i elements que contradiuen i anul.len. Es poden compartir o no, però els fets són els fets. I per més insults i menyspreus i campanyes en contra, no deixarem de mostrar les investigacions que duem a terme.

6. L’Institut Nova Història ha rebut crítiques i opinions de desqualificació des de la data de la seva fundació, El patronat de l’Institut Nova Història respecta aquestes crítiques i les accepta com a elements del joc democràtic i de llibertat que tot país que es vol lliure necessita, d’una banda, i dels procediments dins del món científic, de l’altra. No obstant això, les desqualificacions personals contra membres del patronat i contra l’equip d’investigadors de l’Institut, són avaluades amb tristor, però l’INH valora que informen millor de qui les emet que no pas de l’objecte d’aquestes.

7. L’Institut Nova Història és una entitat privada sense ànim de lucre. La infraestructura permanent i l’esforç d’investigació de l’INH se sustenta a partir de donatius de persones i entitats privades, així com de l’aportació d’esforços de persones voluntàries que hi donen suport.

8. L’Institut Nova Història resta obert i convida a qualsevol persona o entitat a tenir una trobada amb el seu patronat i l’equip d’investigadors per tal d’oferir qualsevol aclariment o puntualització en relació a les tasques de recerca i comunicació de coneixement que aquesta institució desenvolupa.

Patronat de l’Institut Nova Història
Agost 2019

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any
120€/any
Si encara vols ajudar-nos més, pots fer-te'n com a Protector.

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.