Featured Video Play Icon

Com cada nit, ahir divendres Santé Publique France va fer públiques les darreres dades sobre l’evolució de la pandèmia de coronavirus (covid-19).

A l’estat francès ahir divendres s’havien registrat 46 decessos en mitjà hospitalàri, Això vol dir que, des del començament de la pandèmia, fitxada pel govern francès el 1 de març, s’han registrat 29.111 decessos: 18.761 en mitjà hospitalàri + 10.350 als EHPAD + EMS.  En quant al nombre d’infectats per coronavirus (covid-19) a tot l’estat francès són 153.055 + 611 en les darreres 24h.

Cal recordar que, hi hagut un canvi en el recompte de les persones infectades : A partir de dimarts passat, només es compten una vegada els pacients que donen positiu al test. També podeu constatar que , les xifres dels EHPAD + EMS no varien, però no han donat cap explicació per aquest fet.

Als Hospitals: Ahir divendres hi havia 12.696 persones hospitalitzades de les quals,1.094 ingressades en cures intensives (reanimació). En les darreres 24h, s’han registrat 46 decessos. Així doncs, els decessos registrats des del començament de la pandèmia son 18.761. Així mateix 70.504 persones han rebut l’alta hospitalària +549 en les darreres 24h.

Als EHPAD + EMS:  actualment hi ha 37.405 casos confirmats de coronavirus. Des del començament del recompte dels decessos en aquests establiments socials, s’han registrat 10.350 decessos.

Per altre costat, el Conseil scientifique COVID-19 va fer públic el passat dijous un informe amb quatre escenaris prevists pel període de postdesconfinament:El primer escenari seria el de la pandèmia sota control ; en el segon hi hauria fonts de contaminació ‘crítiques’ ; el tercer una represa gradual de la pandèmia; i el quart la perdúa de control de la pandèmia‘. Trobareu a l’informe totes les explicacions (en francès) .

Per acabar, com sempre us proposem, si us agraden els mapes o xifres, vàries possibilitats i per més detalls :

  1. La més oficial (del govern francès), que podeu consultar aquí
  2. Podeu consutar els de France Inter que s’actualitzen cada dia i que trobareu aquí
  3. També podeu consultar, encara que hi ha sempre molta afluència i a vegades no es pot consultar l’actualització, el de Gèodes de  la SP (santè publique)que trobareu aquí
  4. També podeu consultar l’ evolució mundial de la pandèmia aquí.

Per altre banda, Jean Marc Pujol, com a  president de la comunitat urbana Perpignan Méditerranée Metropôle ha presentat un pla de recuperació econòmica de 750 milions d’€uros per a superar la crisi del coronavirus. La construcció serà el primer sector beneficiat pels ajuts, com també ho seran els productors locals i els comerços de proximitat. L’aglomeració desblocarà un pressupost de 687.000 €uros per l’agricultura per a distribuir als bars, restaurants i hotels uns vals de compra per a fer servir als comerços de productors de la zona de Perpinyà. També es desblocaran 1,4 milions d’€uros per a ajudar els comerciants de Perpinyà mitjançant exoneracions diverses i una operació de tiquets d’aparcament gratuïts. El turisme també rebrà un ajut important, amb uns 300.000 €uros destinats a la promoció del territori a l’estat francès i a l’estranger. Les mesures s’haurien de començar a aplicar de seguida, però Jean Marc Pujol ha recordat que s’inscriuen en un context de dèficit d’ingressos fiscals.

Avui podeu veure un vídeo de l’IHU Méditerranée-Infection, on el Pr Philippe Parola, director del servei d’atenció i investigació , parla en francès de tot el que han après del covid-19 i dels morts que potser  es podrien haver evitat? (‘Ce que nous avons appris du COVID-19 : des morts qui auraient pu être évités?‘).

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any | 18€/trimestre
120€/any | 35€/trimestre

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.