Moltes són les coses que han canviat a l’estat francès des d’ahir dissabte 1 de juliol, entre aquestes destaquem les que afecten a jubilacions, matriculació dels vehicles de dos rodes, subsidis d’atur, pujada de preu  de certes consultes médiques.

Comencem per les jubilacions: els treballadors del sector  privat, els treballadors agrícoles i els independents que han cotitzat a diversos règims (Cnav, MSA, RSI) durant la seua carrera es beneficiaran d’ara endavant d’un interlocutor i d’una pensió única en el moment de la seua jubilació. Prevista per la reforma de 2014 per simplificació, aquesta liquidació única per als règims alineats (Lura) concerneix als nous jubilats nascuts a partir de 1953. Fins a 2030, dos terços dels polipensionistes haurien de cobrar una pensió més baixa   respecte a l’antic sistema, i entre un quart i un terç una pensió més alta, en base a les noves regles de càlcul, segons la Cnav.

– pels subsidis cobrats pels aturats, l’ARE (l’allocation d’aide au retour à l’emploi) i ‘l’allocation minimale pour les allocataires effectuant une formation’ es revaloritzen un 0,65%. L’assignació mínima passarà així a 28,86 €uros per dia, en lloc de 28,67 €uros actualment. Prop d’un 94 % dels aturats indemnitzats per l’assegurança d’atur estan concernits, aproximadament 2,5 milions de persones.

– Després de que s’hagi passat de 23 a 25 €uros la visita al metge de capçalera, ara ho puja la consulta coordinada (quan un metge de capçalera adreça el seu pacient a un especialista).  Passarà de 28 a 30 €uros. La amb els psiquiatres, neuropsi- quiatres i neuròlegs, passa de 37 a 39 €uros.

– Plaques d’immatriculació: Tots els vehicles a dues o tres rodes motoritzats, així com els quads, hauran d’estar equipats amb una placa d’immatriculació de format  210 x 130 mm.

– També entra en vigor les vinyetes  Crit’Air:  Tots els vehicles circulant per  les zones a circulació restringida (ZCR) hauran de dur  la seua vinyeta Crit’Air, que els identifica segons les seves emissions contaminants (òxids de nitrogen, partícules), si no tindran que fer front a una multa de 68 €uros.

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any | 18€/trimestre
120€/any | 35€/trimestre

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.