Ja fa dies que la plataforma per la llengua du a terme una campanya per a demanar a Disney que incorpori el català, a la seua plataforma de Disney +  Ara sembla que aquesta ha donat el seus fruits, i la negociació de la Generalitat de Catalunya amb Disney perquè incorpori les versions en català a la seva plataforma de continguts.

Segons  el Departament de Cultura, Disney ha avançat, com a pas previ per a incorporar el català com a opció directa, que oferirà com a contingut extra les versions en català dels films que ja disposen de versió en aquesta llengua i han estat exhibides en sales de cinema o distribuïdes en DVD, Blu-Ray i més plataformes. La directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa, ha dirigit la negociació amb Disney Espanya i espera que la companyia, que ha doblat al català des del 1995, mantingui aquesta línia empresarial en aquest nou format de distribució de cinema.

El Departament de Cultura ho ha anunciat amb un sondeig  que mostra que el 77,6% dels catalans volen sèries i films doblats en català a les plataformes digitals que ofereixen vídeo a demanda com ara Netflix, Amazon Prime o Movistar+.

A la pregunta de quines llengües els agradaria trobar al doblatge de films i sèries, un 50% han citat espontàniament el català juntament amb llengües com el castellà (74,9%) o l’anglès (19,2 %). S’ha demanat als qui han dit espontàniament ‘altres llengües’ si els agradaria que a més hi poguessin trobar doblatges en català i hi ha respost afirmativament un 77,6%. L’enquesta de Política Lingüística també revela que un 76,3% dels ciutadans voldria també subtítols en català i que un 83% voldria que les interfícies de les plataformes de vídeo a demanda es poguessin configurar en català.

L’enquesta apunta que aquest darrer any gairebé un 70% de la població ha vist cinema o sèries per canals de televisió tradicionals: un 62,2% en plataformes de vídeo a demanda i un 37,7% en sales de cinema. Les plataformes de més consum són Netflix, amb gairebé un 80% entre qui té plataformes de pagament; Amazon Prime Video, amb un 34%; Movistar+, amb gairebé un 30%; HBO, amb gairebé un 21%; i Disney+ amb gairebé un 10%, seguida d’un 3% d’Orange TV, un 2,2% de Filmin, i un 1,5% de Rakuten TV i Vodafone TV, entre més. A banda, un 5% dels enquestats manifesten interès a subscriure’s a algun canal aviat.

Aquesta enquesta s’ha fet durant el confinament, la quarta setmana d’abril, a una mostra de 1.607 persones representatives de la població de Catalunya de setze anys i més que fa, si més no, un any que viuen a Catalunya. L’error mostral és del 2,5 % i el nivell de confiança és del 95,5 %.

 

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any | 18€/trimestre
120€/any | 35€/trimestre

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.