El  Conseil de Développement Durable (C2D) de la comunitat urbana de Perpinyà Metropôle, va lliurar dilluns passat les seues conclusions , als batlles i elegits les seues 61 recomanacions concretes en el marc del projecte territorial i l’Agenda 21.

Com en 2011 i 2013, aquests savis han avançat algunes línies de sentit comú fins i tot des del seu establiment, només ‘40 % de les recomanacions han estat parcialment o totalment preses en compte per la comunitat urbana‘ segons Henri Got, president de C2D.

– La primera recomanació:  la gratuïtat dels autobusos de la comunitat urbana , usats cada any per aproximadament 10 milions de persones. Un pas voluntari per a  l’abandonament de qualsevol automòbil, primera causa de contaminació atmosfèrica, degradació del medi ambient i el benestar a la ciutat. Una mesura que no sembla recollir la unanimitat dels elegits, fins i tot si Henri Got imagina una variant possible:L’alternativa seria una exoneració per a tota persona que deixés  el seu cotxe en un aparcament relleu amb un dispositiu a l’entrada d’una fita distribuint un tiquet de gratuïtat per accedir a la xarxa dels autobusos’.

* D’altra banda, el C2D defensa l’abandonament d’autobusos híbrids amb un motor dièsel per a un motor de biogàs que aprofita els residus a un cost inferior i dóna dret a subsidis estatals.

  • Una altra proposta: la  peatonització de tot el nucli antic de Perpinyà, especialment al voltant del nou campus Mailly.
  • També  proposa una supressió de les tres zones (groga, taronja i vermella) d’aparcaments de superfície per fer-ne una sola, suprimint el principi a tant alçat de l’avançament ‘L’estacionament seria de pagament, 1 € per 20 minuts, a tota la zona urbana’ amb aquesta lògica mediambiental i sanitària d’impedir al màxim als cotxes penetrar al centre-ciutat.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb