Featured Video Play Icon

La lluita del GOR (Groupe Ornithologique du Roussillon) es remunta a l’any 2013, quan mitjançant un decret, el prefecte de Catalunya Nord,  havia atribuït al president de l’ACCA de Llo, un pla  de caça pel Gran gall fer (o gall de bruc) per la temporada 2013-2014. El GOR, com també ho fan sistemàticament les associacions mediambientals des de fa una desena d’anys, va denunciar el decret al Tribunal administratiu de Montpellier per tal d’anul·lar aquest decret. Ja va guanyar l’any 2015, però el ministeri francès de ‘la transition écologique et solidaire ‘ va apel·lar aquesta decisió, que va tornar a perdre l’any 2017 a la Cort d’apel·lació administrativa de Marsella. El ministeri va continuar apel·lant, aquesta vegada al tribunal de cassació, que tampoc li va donar la raó.

L’assumpte no tenia més que una sortida: el Conseil d’Etat. La decisió, d’aquest és va fer pública el passat 21 de novembre, anul·lant definitivament el decret del 2013. La notícia que té la seva importància ja que, si els decrets són cada vegada anul·lats pels tribunals administratius, és la primera vegada que un assumpte com aquest arriba al Conseil d’Etat.

Amb aquesta decisió, la qüestió de la classificació del gall de fer a la llista de les espècies protegides de França es posa clarament. El Gran gall de fer és actualment protegit a l’est de França i a tots els països limítrofs. Ara bé, queda una caça (galls només, fàcilment identificable pel seu plomatge negre) als Pirineus franceses, on és encara caçable en el marc d’un pla de caça, o bé en el marc d’un pla de gestió cinegètica.

Del costat del Ministeri, no ha sortit cap paraula, tot es silenci. Cal dir que el gall de bruc continua sent caçat, malgrat les dificultats d’aquesta espècie mil·lenària de resistir als canvis climàtics i a la reducció incessant del seu hàbitat. Això amb la benedicció dels ministres del Medi Ambient successius que fan cas omís de les decisions judicials a favor de les associacions protectores dels ocells.

El GOR, per la seua part,ha decidit demanar oficialment, per carta enviada al nou ministre François de Rugy, la classificació del Gran gall fer en la llista de les espècies protegides de França: Això per tal de posar coherència amb els objectius anunciats pel govern en matèria de preservació de la biodiversitat i de posar fi a aquest combat absurd contra les nostres instàncies que esgota les forces vitals de les associacions que participen en aquesta defensa‘.