Featured Video Play Icon

El Consorci per a la Normalització Lingüística va celebrar dimecres passat el seu 30è aniversari amb un acte al Teatre Nacional de Catalunya, amb presència de la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, acompanyada de la presidenta del Consorci i directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa.

En la seva intervenció d’obertura de l’acte, La consellera va destacar que som aquí per posar en valor el compromís, la tasca i l’aliança construïda i compartida entre la Generalitat i els ajuntaments, consells comarcals i diputacions, els professionals, l’alumnat, centres educatius, empreses i entitats locals. En definitiva, la societat catalana’. I va afegir: ‘És un honor i una responsabilitat inventariar aquests 30 anys de treball conjunt per incorporar el màxim de gent possible a la llengua pròpia del país, una llengua que ha de ser vehicle de comunicació i cohesió social‘.

Per la seva banda, Ester Franquesa ha destacat quesense el Consorci el país seria diferent. Veure el camí recorregut pel Consorci il·lusiona i fa respecte. Mereix reconeixement per l’esforç ingent, quotidià i constant de cercar les millors condicions per a la llengua, amb la complicitat d’entitats, establiments i empreses d’àmbit local i comarcal que dibuixen un cercle on la llengua és ben rebuda per ser-hi usada i apresa‘.

30 anys de Política Lingüística al servei del país

Creat el 1989 per la Generalitat de Catalunya, 19 ajuntaments i la Diputació de Girona, el Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) ha ensenyat català a 1.900.000 persones que han passat pels 83.565 cursos organitzats arreu del territori. També ha format 137.000 parelles lingüístiques del programa Voluntariat per la llengua i ha participat en l’extensió territorial de programes com ‘Català i Empresa. Ja estàs al dia?’ o l’I tu, jugues en català?’, sempre treballant en xarxa al territori, amb la col·laboració de més de 880 entitats i 4.170 establiments comercials adherits.

L’objectiu central del CPNL és facilitar a la població adulta l’accés al coneixement del català i afavorir-ne l’ús. Sempre amb la voluntat d’incorporar nous parlants i alhora promoure la cohesió social, ha esdevingut una institució clau en l’acolliment lingüístic dels ciutadans nouvinguts, que actualment són un 72 % de l’alumnat. La celebració dels 30 anys coincideix amb l’aplicació plena dels nous estatuts de l’organisme, que han servit per donar-hi un nou impuls.

L’acció del Consorci és un model d’èxit creixent, que el 2018 va comptar amb més de 3.700 cursos i més de 80.000 inscripcions per tot Catalunya i que el primer semestre del 2019 han millorat significativament. Actualment formen el Consorci, junt amb la Generalitat, 135 administracions públiques entre ajuntaments, consells comarcals i Diputacions a 146 punts d’atenció organitzats en 22 centres de normalització lingüística. Hi presten servei 744 professionals, entre directius, tècnics de dinamització, assessorament i ensenyament i personal administratiu.

El treball en xarxa, la complicitat i el compromís dels diferents ens que en formen part, així com també d’institucions privades, han fet del CPNL un agent clau per a la vertebració i la cohesió social del país.

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any | 18€/trimestre
120€/any | 35€/trimestre

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.