Featured Video Play Icon

El Comité pour l’autodétermination de la Catalogne Nord ha decidit fer un pas més, una vegada rebutjats pel Conseil d’État els recursos dipositats en contra del nom de la regió. Denuncia a l’estat francès davant l’Alt comissariat dels drets de l’home de les Nacions Unides, segons ha confirmat, al diari l’indépendant, Robert Casanovas , un dels líders d’aquest comité, i jurista de professió.

En aquesta nova instància, apunta a la Declaració de l’ONU sobre el dret dels pobles autòctons a disposar d’ells mateixos, adoptada el 13 de setembre de 2007 a New York.

La resolució estipula sobretot que les poblacions indígenes tenen la possibilitat ‘d’escollir i de conservar els seus propis noms per a les comunitats, els llocs i les persones‘   Així mateix precisa  que els estats han de prendre ‘mesures eficaces per protegir aquest dret‘.

Robert Casanovas insisteix que: ‘Els estats han d’obtenir l’acord dels pobles abans d’adoptar mesures legislatives o administratives que els concerneixen. Això no ha estat en absolut el cas per al nom de la regió, la gran majoria dels habitants de Catalunya Nord, no van validat la tria d’Occitanie. La Declaració del 13 de setembre de 2007 ha estat  burladaconclou, lamentant-se que la seua argumentació no hagi convençut  al Conseil d’État.

El recurs ha estat dipositat el passat 2 de novembre.

Aquí podeu consultar, en català, quins són els drets dels ‘pobles indígenes’.

També podeu consultar l Recurs sencer, (pdf només en francès)

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]