Featured Video Play Icon

Si la nit de divendres a dissabte, algú va fer un incendi, ocasionant importants destrosses, al  rellotge solar del giratori del peatge nord de Ribesaltes, ahir diumenge,  va tornar a ser objecte d’actes vàndalics: algú va llançar pintura groga a l’estructura, ja molt tocada pel foc .

Però les destrosses més importants, van ser les ocasionades per l’incendi ja que han malmès l’obra : És l’interior del pal, ennegrit per les flames que inquieta més a l’autor Marc-André De Figuères,(MA2F) Al peu de l’obra, es troben els 32 perns que connecten l’edifici a la capa de formigó en subsol i el soterrani. Si els perns han estat escalfats a més de 1000 graus, es pot considerar que estan debilitats i que hi ha risc que cedeixen. Igual com la posa al llit de formigó en el sòl que arrisca esclatar si ha estat exposada a tal calor’.

Sembla que no hi haurà més remei que desmontar-ho segons , el primer peritatge  fet ahir diumenge. Segons l’autor d’aquest rellotge solar :El foc ha fet ondular tota la part lateral esquerra a nivell del suport de l’obra. Era d’altra banda tot el costat espectacular d’aquesta esfera ja que, sostenen  37 tones , en equilibri sobre aquest mateix suport‘.

Per la seua banda, l’ingenier  Jean-Claude Tissié, de l’empresa  Richier  d’Elna,  que s’ha encarregat del primer peritatge declara que:Vist que la part inferior està afectada, caldrà desmuntar el rellotge. L’Aglomeració (propietaria de l’obra) haurà d’escollir entre reparar-lo o refer-lo. En qualsevol cas, caldrà ser bastant ràpid. La intervenció s’ha de fer en les pròximes setmanes, inútil d’esperar el pròxim gran cop de tramuntana‘.

La factura de la reparació o reconstrucció hauria de ser, en els dos casos, molt elevada, ‘quan es va construir el conjunt del giratori havia costat aproximadament 300 000€ per tant es pot comptar la meitat, es a dir 150.000 €uros,  per al rellotge de sol‘ considera l’expert.

La comunitat urbana de Perpinyà Mediterrània Metropoli , haurà de dipositar una queixa rapidament, per iniciar el procediment d’indemnització, tal com ja ha fet l’ autor de l’obra.