Avui diumenge, Elna celebra el dia de la Memòria  on es recorda i denuncia la massacre de la població d’Elna el 1285 . Aquesta és, ara per ara, l’única commemoració a Catalunya  Nord d’un dels episodis més tràgics dels patiments dels nord-catalans per haver resistit els conqueridors francesos.

El Papa Martí IV va declarar el rei català Pere el Gran privat dels seus regnes a causa de la intervenció catalana a Sicília i designà com a Rei d’Aragó, de València i Comte de Barcelona a Carles d’Anjou, segon fill del rei Felip II de França. L’exèrcit francès sortia de Perpinyà en direcció al Pirineu quan el 25 de maig es va trobar una forta oposició a la ciutat d’Elna. La població del Rosselló que s’havia congregat a la ciutat va lluitar amb força contra els francesos, i finalment es va refugiar a la catedral on fou exterminada per l’exèrcit que a continuació va cremar la vila.

El programa començarà a les 11:00 amb una Missa en català a la Catedral d’Elna oficiada per mossèn Oriol amb la participació de la Coral Santa Eulàlia. Seguiran a les 12:00 Parlaments. Ofrena floral a càrrec de l’Institut de Projecció Exterior de la Cultura Catalana davant de la Placa commemorativa dels fets del 25 de maig del 1285 (Jardins de la Catedral).  13:30 Dinar de germanor entre catalans del nord i del sud de l’Albera i acabarà a les  15:30 Visita guiada al Memorial de Ribesaltes.

Podeu llegir el discurs que fa, com cada any, Daniela Grau i Humbert , una de les organitzadores d’aquest acte.