Va ser l’any 2013 quan Michel Rohée,  Vicepresident de la FPMM (Fédération du patrimoine maritime méditerranéen) i membre de la GAPAMAR (Groupement des associations du patrimoine maritime roussillonnais) va mobilitzar al Parc marí del golf de Lleó, a la DRASS (Département de recherches archéologiques subaquatiques et sous-marines) així com a l’especialista en fortificacions alemanys, Guillem Castellvi, per aturar la demolició d’aquests bunkers o Blockhaus.

Una vegada han aconseguit aquesta inscripció en els monuments històrics de l’estat francès, el batlle  Marc Médina, assegura que: ‘Per a nosaltres, aquesta inscripció  suposa  la reapropiació d’un patrimoni històric únic a la nostra costa. El municipi té un doble projecte de valorització, a través de la creació d’un espai de memòria i medi ambient i d’una galeria d’art efímera, amb el desig de trencar els codis, de promoure la trobada de l’art, la cultura i el patrimoni històric i natural ‘.

Construit l’any 1943, en el lloc conegut com a camp Ribera, forma  part de les construccions de l’operació ‘Sud wall’. Consta de  14 peces, entre les quals es troba la casamate (Blockhaus) més visible, quatre refugis per a homes i equips, tres cisternes, quatre obres de defensa de metralladora i una torreta de tancs. És l’únic element d’aquest tipus que queda a la costa de Catalunya Nord.

Un dels veïns del poble, actualment de 85 anys, Maurice Rabat, ha declarat al diari l’indépendant que ‘es recorda com va ser construït per joves , obligats a construir amb pic i pala, tant el bunker com la casamata entre els any 1943 i 1944. Jo tenia 11 anys, llavors, però en recordo que, cada matí, una vintena de joves de Torrelles, s’havien de presentar a la plaça del poble. També van participar en la construcció de ‘bateries’.