Són presents a tot arreu en els nostres barris i els nostres vilatges! Estem tots regularment confrontats a aquesta mena de grupets que tenen tendència a «contaminar-nos». Ens cansen amb llurs paraules, llurs actes i fins i tot llur presència! Tenim massa tendència a tolerar-los. Tot debat un poc seriós amb ells sembla sense esperança...

Es definirà un grup tòxic pel fet que la relació que busca a imposar al seu voltant posa en evidència una interacció de dominant a dominat. Contribueix a difondre al nivell local els modes de pensament elaborats pels Aparells ideològics d’Estat. A la Catalunya del Nord, nombrosos grups tòxics s’esforcen de fer acceptar a la població autòctona les relacions dominant-dominat francocatalanes.

Proposar un cens sumari d’aquells grups seria una tasca particularment fastigosa. En efecte, desenvolupen les seves activitats nocives en diversos sectors molt diferents (religió, esport, beneficència, civisme…)

Els grups tòxics són capaços de transformar un ambient sa en malson i comprometre la concorda universal. Són l’expressió social d’una consciència tèrbola i actuant. Modifiquen el nostre humor, el nostre comportament de manera negativa. En la seva companyia, ens sentim desvalorats, controlats, deprimits, masegats, irascibles… és normal. El més desolant, sens dubte, és que els adherents d’aquests grups no tenen fins i tot pas consciència de la influència negativa que exerceixen al seu entorn! Els grups tòxics constitueixen una font de complicacions, de conflictes. Ens fan perdre el nostre temps i la nostra energia, sense cap compensació. Com llavors reconèixer els grups que perjudiquen la comunitat catalana i sobretot com evitar-los i guardar les nostres distàncies?

Per pal·liar una deterioració d’un clima social penós, primer cal identificar-los. Una vegada aquesta operació realitzada, el seu comportament esdevé previsible i, per consegüent, més fàcil a contrariar. Aquesta etapa no és tan fàcil, perquè existeix diferents tipus de grups. Certs signes característics ens deuen alertar-nos.

Sovint els grups tòxics presenten un caràcter globalment negatiu: falta d’energia, rebuig de les idees noves i de les innovacions, dificultats a suscitar entusiasma i ajudar la gent a obrir-se. Uns altres signes reveladors: la voluntat d’embriagament general, l’apolitisme dogmàtic, però relacions ambigües amb el poder (sobretot municipal), la recerca de diners públics (subvencions), referències ideològiques diverses, però en general infeudades a la ideologia dominant. Finalment, els grups tòxics recorrent molt sovint a manipulacions fundades sobre victimització i culpabilització.

Alguns pensen que és impossible d’escapar a l’empresa d’aquells grups per raons de proximitat. És ben segur impossible de suprimir-los del nostre entorn social, però es pot limitar la seva influència i recórrer a estratègies d’autodefensa pragmàtiques. Vet aquí algunes de les estratègies eficaces fundades sobre l’empirisme.
La primera condició per fer cara als grups tòxics és d’esforçar-se de comprendre i d’anticipar els seus comportaments. És necessari de reflexionar per determinar quan hem de suportar-los quan no tenim de fer-ho. Adoptar un judici lúcid al seu propòsit suposa controlar les seves emocions.

Conviden de conservar les seves distàncies i de guardar els seus límits quan el grup tòxic prova sobresortir (cosa que es produeix de vegades). Fixar un límit permet de determinar fins on pugueu mostrar-vos o no tolerant.

Greu error a evitar: entrar en el joc d’un grup tòxic. El perill és trobar-se en situacions inextricables. Arriba a vegades que els seus membres es complauen en les seves dificultats materials o militants. Aquesta autocompassió arrisca d’entrenar-vos en una espiral negativa. Tota persona adulta i conscient coneix els combats que ha de portar. Per aquest fer, és necessari de concentrar-se en els projectes més aviat que els problemes. Enfocar-se sobre l’essencial condueix a un sentiment d’eficàcia que redueix l’efecte de l’estrès resultant de promiscuïtats malsanes.

Últim consell: no vacil·leu pas a sol·licitar ajuda d’amics per trobar una solució a la qual no penseu per neutralitzar les accions dels grups tòxics.

Joan-Pere Pujol, 6 de juny del 2018

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any | 18€/trimestre
120€/any | 35€/trimestre

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.