Fa uns dies, Tedros Adhanom, director general de l’OMS, no va poder evitar emocionar-se a l’hora de sol·licitar als països de tot el món que deixin les seves diferències per sumar esforços contra el coronavirus i amb llàgrimes va dir:Aquesta és una tragèdia que de fet… està forçant a estranyar a molts dels nostres amics. S’estan perdent vides…i no podem enfrontar-nos a aquesta pandèmia amb un món dividit. Per què és tan difícil pels humans unir-se i lluitar contra l’enemic?‘. Això mateix, Tedros, preguntem els catalans i les catalanes als nostres governants. Per què la manca d’unitat? Cada dia que passa, la pressió que suporta el poble català de l’enemic viral de la salut es fa més insostenible, entre d’altres. La COVID-19 no cessa i rebrota fent trontollar la salut i l’economia catalanes i es va escampant pel territori com una tanca d’oli, i no sembla aturar-se; el nombre de contagis augmenta.

Pot tractar-se de la segona onada del virus que es preveia en un primer moment per a la tardor. Sigui quin sigui l’origen, aquests rebrots preocupen i molt. Esperem que no hagi agafat al govern amb el peu canviat i sí amb la feina feta sobre la taula. Espanya lidera el rànquing europeu de casos confirmats de la COVID-19, seguit de Regne Unit. Amb una diferència: Regne Unit va enllestint la vacuna a la Universitat d’Òxford, com informava aquest dilluns la revista ‘The Lancet’. Del vaccí a Espanya i dels seus 12 projectes, cinc dels quals en assajos preclínics, se’n diu ben poc. Esperem que el govern català avanci amb els assajos clínics de l’Hospital Clínic de Barcelona i, si més no, prevegi la forma d’adquirir la vacuna, com sembla que ja ho han fet França, Itàlia, Països Baixos i Alemanya que han signat un acord de compra amb la farmacèutica que produirà el vaccí anglès.

Tal com indicava l’investigador Oriol Mitjà, el procediment correcte per lluitar contra la pandèmia hauria de ser el control i el seguiment digitalitzat dels casos de coronavirus mitjançant el rastreig de les persones, tal com varen fer els xinesos, (que també presentaven a ‘The Lancet’ el dilluns el seu vaccí) . Tanmateix, sembla que no s’ha escollit aquesta opció per evitar certs debats de privacitat tecnològica i de protecció de dades. Així doncs en el cas català, per tal d’afrontar aquest rastreig que és del tot necessari, calen molts rastrejadors i rastrejadores. Es necessitaria un rastrejador o rastrejadora per cada 5.005 habitants, i actualment, no arriben als 1.000. El País valencià en canvi, sí compta amb més de 1.000 rastrejadors i rastrejadores. Esperem que el govern contracti moltes persones a l’atur per fer efectiva, de forma ràpida, la tasca de rastrejadors i rastrejadores necessàries.

A tots i totes se’ns passa pel cap quan ens confinaran, perquè sembla la millor opció per minvar els contagis o la primera que vàrem conèixer, però està clar que és necessari ara un equilibri, com indica Joan Canadell, president de la Cambra de Comerç de Barcelona, @jcanadellb, amb el sector econòmic.

 

Aquest microconfinament podria ser una bona opció, si es tingués en compte la realitat econòmica concreta de cada territori. Per exemple, en el cas de la Terra Alta ens trobem en la única comarca sense cap cas detectat de la COVID (a dia d’ahir). I a la Terra Alta tampoc li serviria confinar-se i de fet aquesta mesura posaria en perill la seva economia, com també ho posaria als centenars de municipis dels 947 totals de Catalunya que durant l’última setmana no han tingut cap cas positiu.

També caldrien ajustaments legislatius que evitessin conflictes judicials i poguessin permetre un microconfinament del territori amb urgència i de forma resolutiva per combatre la pandèmia.

Avui finalitzem l’article amb l’esperança que les paraules de Tedros Adhamon, director general de l’OMS, juntament amb el criteri de l’investigador Oriol Mitjà, segons els quals ‘els rastrejadors són indispensables per acabar amb la transmissió de la COVID-19’ arribin a la taula de la política laboral sanitària del govern català.

Gràcies a la solidaritat artística de @ByJunkye.

Salvem-nos i salvem-los! AMUNT amb el rastreig!

Rusc d’Abella.

  • NDLR: Aquesta, com totes les opinions lliures o cròniques, només representa l’opinió de l’escriptora, no pas obligatoriament la de la redacció nord-catalana.

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any | 18€/trimestre
120€/any | 35€/trimestre

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.