Featured Video Play Icon

Finançat pel Sydetom66 en la major part d’aquesta inversió,a més d’un  30% per l’Ademe (l’agence de l’environnement et de la maîtrise de l’énergie)  i la Regió Occitanie, la xarxa de calefacció urbana ja és una realitat. Una nova solució energètica, plena de virtuts,  ja que redueix la contaminació de l’aire alhora que reutilitza els nostres residus.

Aquesta xarxa de calefacció urbana de temperatura elevada, pilotada pel Sydetom 66 i Dalkia subministra l’energia dels residus incinerats a la unitat de recuperació d’energia de Calce. L’aigua calenta produïda és transportada a la metròpoli de Perpinyà a través de 15 quilòmetres de canonades soterrades, que travessen les ciutats de Calce, Baixàs, Bao, Vilanova de la Ribera i la ciutat de Perpinyà.

La xarxa dóna servei a edificis públics com el centre hospitalari de Perpinyà, l’escola Hélène Boucher o l’espai aquàtic Arlette Franco, així com la fàbrica de xocolata Cémoi, que equival a escalfar 5.000 habitatges.

A més a més, la captació del calor produït per la incineració de les escombraries permet evitar el malbaratament de menjar, alliberant-la  innecessàriament a l’atmosfera. Així, s’eviten unes 3.500 tones d’emissions de carboni cada any, cosa que suposaria eliminar gairebé 2.000 cotxes del trànsit.

Els principals consumidors , doncs, tindran  una font de calor de llarga durada i econòmica ja que, el seu cost no és basa , ni depen  dels preus del petroli, sinó en la recuperació de residus.

Actualment, cada any es converteixen 240.000 tones en energia, amb una gran varietat d’usos, ja que els clients d’aquesta xarxa també tindran una refrigeració renovable gràcies a la instal·lació d’un grup d’absorció. Per tant, les possibilitats de connexió haurien de multiplicar-se en els propers anys.