El passat dimarts la cambra regional dels comptes va lliurar dos informes sobre dos establiments d’Ehpad ‘Établissements d’hébergement pour personnes âgées dépendantes) de l’Alt Vallespir : es tracta de les residencies d’avis d’Arles Baptiste-Pams , i Nostra Casa de Sant Llorenç de Cerdans.

La cambra va examinar el govern de cada institució, les seues perspectives, la qualitat de la informació pressupostària i financera, la fiabilitat dels comptes i la situació financera des del 2013 fins avui. Assenyala que per a les dues institucions (i la de Prats-de-Mollo-La Preste), ‘s’ha iniciat la posada en comú de serveis però sense gran èxit, a causa de conflictes de govern d’aquestes residencies‘.

En l’informe sobre la residencia Baptiste Pams d’Arles,  assenyala que: ‘Es va iniciar (per tant) una direcció comuna fa un any amb l’Ehpad d’Elna, que es troba relativament llunyana (tres quarts d’hora en cotxe)’,i detalla que l’establiment havia estat ampliat i rehabilitat entre el 2008 i el 2013. L’endeutament consecutiu i l’estancament dels preus del dia, encara els més baixos del departament, han degradat greument la situació financera‘. Com a resultat, la cambra regional recomana activar ‘un pla per tornar a l’equilibri‘. Per això, ‘l’establiment no pot retardar encara més l’increment necessari dels preus‘, inclòs el preu per dia. Podeu llegir l’informe complet aquí.

En quant a la residencia d’avis, ‘Nostra Casa’ de Sant Llorenç de Cerdans, que només coopera amb l’EHPAD de Prats de Molló- la Presta, ‘la reestructuració significativa de la institució, realitzada del 2009 al 2014 i finançada principalment per un préstec, ha debilitat la seua situació financera malgrat la pujada dels preus de la jornada, va arribar tard ‘. Si el 2017 es va observar una’millora única’ dels indicadors financers el 2017, (resultat tant dels augments continus dels preus des del 2014 (amb un preu mitjà diari de 62,45 €), com del compromís de un enfocament de control de costos).Però l’any 2018, el resultat comptable torna a ser deficitària i la capacitat d’autofinançament bruta no torna a cobrir la rendibilitat de capital del deute. El retorn a l’equilibri financer s’obtindrà ‘potenciant l’activitat i controlant els costos actuals i de personal‘, conclou l’informe, que podeu llegir sencer aquí.

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any | 18€/trimestre
120€/any | 35€/trimestre

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.