Aquest cap de setmana, la web de la comunitat Europea ha publicat la llista dels productes agrícoles que han obtingut l’IGP (l’Indication Géographique Protégée) o PGI en ‘llenguatge internacional’ i entre aquesta es troba afegit ara l'”Artichaut du Roussillon” (la carxofa del Rosselló, en llengua nostra). El seu dossier s’havia dipositat l’any 2013, i els 200 productors d’aquest producte esperaven, amb impaciència, aquesta denominació. Cal recordar que, un any abans, el 2012, hi havia hagut una gran crisis en la produció d’aquesta carxofa degut a una gelada.

Aquesta IGP els permetrà obrir-se a nous mercats i els seus productes seran ressaltats: ‘Per al consumidor, això és una garantia de qualitat. Per a nosaltres, és un reconeixement del nostre treball i es podrà continuar fent així i de treballar com ho feien ja els nostres avis’, explica el president del sindicat Ludovic Combacal.

Cal recordar que el Rosselló és, dins del conjunt de l’estat, el segon gran productor de carxofes, darrera de Bretanya. Hi ha 200 productors, la majoria a La Salanca (subcomarca del Rosselló ubicada tocant i al nord de Perpinyà), que produeixen entre 9 i 12 tones de carxofes a l’any.

 

NB: en fotografia la verdadera carxofa del rosselló.

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any | 18€/trimestre
120€/any | 35€/trimestre

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.