La comunitat gitana de Perpinyà, està molt molesta amb el setmanari ‘Le Petit Journal Catalan’ que en la seua edició del 14 d’agost, i amb el pretest de recordar els esdeveniments de l’any 2005, va utilitza un títol voluntàriament provocador, racista i xenòfob, per a alguns.

Segons els treballadors d’aquest diari, que estan en vaga des del passat 11 de maig, el diari no s’edita a Catalunya Nord, si no que es fa a  Montauban (Tarn-et-Garonne) a la seu de l’editorial ‘édition Arc-en-Ciel’, dirigida per Alain Paga, que edita les diferents edicions entre les quals ‘le Petit Journal’.

En la seua pagina de Facebook, els treballadors en vaga asseguren que no tenen res a veure amb aquest reportatge.

Però  Alain Paga, director de totes les edicions d’aquest setmanari, assegura ell que ‘No m’ocupo dels títols, ni tan sols els miro. És el corresponsal sobre el terreny que l’ha posat. Sem un diari en el qual bufa un aire de llibertat’. També afirma que els treballadors en vaga ‘No poden ser en vaga, no són assalariats ! No tenim els mitjans de contractar periodistes i no treballem més que amb corresponsals’.

El corresponsal autor d’aquest reportatge (3 pàgines) sobre la comunitat gitana vol aclarir la situació. ‘Sí plantegem la pregunta de la utilitat dels gitanos de Perpinyà, és simplement perquè els Perpinyanesos se la formulen. Però des del començament del meu article, condemnem aquesta pregunta. I hi responem, dient que els gitanos són útils a l’anima de la ciutat ! Però per què no caldria plantejar en un diari les preguntes que la gent es planteja realment ?’ segons diu a France3.

El setmanari ha rebut dos correus del responsable local de la comunitat gitana de Perpinyà i del responsable nacional. El corresponsal local reconeix  que responsables gitanos l’han cridat per dir-li que per a ells aquest titular era ‘un crim’ ja que pensen que els Perpinyanesos hauran llegit el títol sense llegir el reportatge i els articles. Hi hauria doncs distorsió entre l’objectiu i els mitjans utilitzats. La provocació s’hauria tornat contra els seus autors.

Segons el director del ‘Petit Journal CLe Petit Journalatalan’ ‘L’objectiu no era evidentment estigmatitzar una població’ i assegura d’altra banda que s’ha previst una trobada entre la comunitat gitana i el corresponsal local.