Featured Video Play Icon

A Catalunya Nord hi ha, cada vegada més, hivernacles agricols amb producció fotovoltaïca, una estructura que dona molts beneficis als agricultors: Un productor d’energia finança total o parcialment la instal·lació d’aquests hivernacles fotovoltaics a la terra d’un agricultor. Per això, fins i tot pot comprar els terrenys. A canvi, recupera l’energia produïda per vendre-la, a preus garantits per l’administració pública. El pagès pot continuar explotant les seues terres i, de vegades, cobrar les indemnitzacions. La instal·lació d’aquests hivernacles , ha d’anar obligatòriament acompanyada d’una activitat agrícola real. I aquí està el problema.

L’any passat la DDTM 66 (Direction départementale des territoires et de la mer des Pyrénées-Orientales) va dur a terme una enquesta sobre aquests hivernacles fotovoltaics.

Aquesta ha constatat un frau ja que de les 38 estructures que hi ha al  departament, gairebé dos terços no duen a terme cap activitat agrícola. El cap del servei de planificació de la DDTM ,  Pierre-Arnaud Martin, que ha estat qui ha dirigit aquesta enquesta diu que : En conseqüència, es produeix una desamortització de les terres agrícoles. Estem perdent potencials agrícoles al departament amb aquests projectes que no acullen cap activitat‘.

Aquests hivernacles mobilitzen 280 hectàrees de terres agrícoles. Per tant, una mica més de 180 hectàrees estan abandonades sense cap mena de cultiu o gairebé. ‘En alguns casos, hi ha una activitat agrícola molt lleu, però els rendiments  són inferiors als que haurien estat possibles sense hivernacle, afirma Pierre-Arnaud Martin.

Amb l’augment de  terres agrícoles que no s’exploten, el risc d’aquestes pràctiques és crear un augment artificial dels preus de les terres agrícoles. ‘Això pot generar un preu de referència al territori ja que els operadors venen a comprar terres de conreu, de vegades pagant més del que val la terra‘, diu el responsable de fruites i verdures de la Cambra d’Agricultura nord-catalana Éric Hostalnou. També assegura que, el pagès veí , també pot tenir la mateixa temptació de vendre o posar un hivernacle fotovoltaic,en comptes de vendre les terres per a projectes agrícoles reals‘.

Per la seua banda, la DDTM 66, ha decidit endurir el to amb aquests falsificadors d’hivernacles i anuncia que és realitzaran controls més regulars.Els batlles són competents en matèria de policia urbanistica, per tant, potser hauran d’elaborar actes que puguin donar lloc a sancions administratives o penals, va assegurar Séverine Cathala, directora adjunta de DDTM 66.

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any | 18€/trimestre
120€/any | 35€/trimestre

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.