El Casal Català de Tolosa , fundat l’any 1945 per exiliats republicans de la Guerra Civil, té per costum celebrar la Diada Nacional en col.laboració amb l’Ostal d’Occitània, carrer de Malcousinat n°11, que regrupa més de 70 associacions occitanistes.

La col.laboració amb els occitans ve de lluny, ja que el Casal es troba entre els socis fundadors de l’Ostal, que va començar les seves activitats el 1996. El President d’aquella época, Joan Claret, sensible a les reivindicacions del que a França s’anomena « llengües regionals », va respondre a les demandes occitanes i els va deixar el local per a fer les seves reunions i col.laborar en l’obertura del seu propi local. Els occitans, agraïts, van batejar una de les seves sales amb el nom de Joan Claret.

Ara, el Casal Català de Tolosa celebrarà la Diada Nacional de Catalunya el dia 1 d’octubre ja que, trobant-se tant a prop de Catalunya, la majoria de residents catalans a Tolosa s’hi traslladen per participar en els actes que es fan al Principat .Aquest any s’esperarà a que comencin els cursos a la Universitat. Tolosa és, a més de l’inevitable París, l’única ciutat de l’Estat Francés on es poden seguir cursos superiors de català.

  • La celebració constarà de dues parts :

A les 18h, concert de Jordi Vidal, català de segona generació resident a Castres, que farà versions de cançons clàssiques de la cançó catalana, com Lluís Llach o Sau i algunes cançons occitanes, especialment les emblemàtiques « de cap tà l’immortèla » i « l’encantada »

Després d’un aperitiu i el que s’anomena « le pot de l’amitié », és a dir un brindis col.lectiu, vindrà el torn del jove cantautor de l’última fornada, Cesck Freixas, a partir de les vuit del vespre, que oferirà als assistents una selecció de la seva música compromesa per commemorar la Diada Nacional de Catalunya.

Una permanència, el mateix dia 11 de Setembre, va estar assegurada al Casal, situat al carrer de Novars n°7, per les persones que per motiu de salut o d’edat no es puguin traslladar a Catalunya.

Per a més informació sobre el Casal i les seves activitats us podeu informar a la seva pàgina web  http://www.casalcatalatolosa.cat/

Mireia Baeta Ferrer, per al Casal de Tolosa

Fe d’errors:

Fe d’errors del precedent article

Un error s’ha produït en el meu article aquest. De fet, es poden seguir cursos superiors de català a moltes universitats a França. No menys de 21 ; Les podeu consultar en aquest enllaç. http://www.llull.cat/catala/aprendre_catala/mapa_llengua.cfm

La singularitat de la universitat de Tolosa és que amb la universitat de Perpinyà, són les úniques universitats franceses que ofereixen el grau de filologia catalana sencer (en presencial i a distància). I entre Perpinyà i Tolosa, la diferència és que a Tolosa el català és “llengua estrangera” i a Perpinyà és llengua “regional”.

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any | 18€/trimestre
120€/any | 35€/trimestre

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.