Featured Video Play Icon

Dijous passat, la plataforma per la llengua, va presentar el seu informe anual sobre l’estat de la llengua catalana, un informe on recull 50 dades més rellevants sobre la situació de la llengua catalana. Amb aquest informe, l’ONG del català pretén conscienciar sobre la situació de la llengua catalana i la necessitat de la millora del seu estatus legal, des del convenciment que el català ha de ser la llengua comuna i ha d’esdevenir l’eix vertebrador de la diversitat social i cultural que conviu a casa nostra.

Entre aquestes dades destaquen per exemple que,  el 78% de les subvencions de l’ICEC al cinema, que  s’han concedit des del Govern  català, a producció cinematogràfica, no són en versió original en català. Altres dades indiquen que només el 14,6% de les converses dels alumnes de l’ESO al pati són en català a les zones urbanes de Catalunya; que el 28,6% de la població d’origen no catalanoparlant sent el català com la seva llengua i que el 59,9 % dels catalanoparlants creuen que parlar en català amb un jutge que usa el castellà els perjudicarà.

El president de la Plataforma per la Llengua, Òscar Escuder, ha assenyalat que només 2 de cada 10 parlants se senten segurs parlant la seva llengua davant d’un jutge castellanoparlant. També ha assenyalat que el català es troba ‘en una situació difícil‘ en els quals ‘hi ha punts on la situació seria per sortir corrents i nefasta com la justícia i cinema’ i n’hi ha d’altres on la situació és millor. ‘No som una llengua minoritària, sinó minoritzada‘.

L’objectiu de l’informe és conscienciar sobre la situació de la llengua catalana i la necessitat de la millora del seu estatus legal, ‘des del convenciment que el català ha de ser la llengua comuna i ha d’esdevenir l’eix vertebrador de la diversitat social i cultural que conviu a casa nostra’. .En educació, el 14,6 % de les converses dels alumnes de l’ESO al pati són en català a les zones urbanes de Catalunya. Així ho indica un estudi sociolingüístic que ha portat a terme la Plataforma per la Llengua en 50 centres educatius de ciutats catalanes, tant de Primària com de Secundària i que presentarà l’entitat properament.

En quant a la justícia 6 de cada 10 catalanoparlants creuen que parlar en català a un jutge que se’ls hi ha adreçat en castellà els pot perjudicar. Un 16% considera que és poc probable, però podria passar, i només un 23% està segur que no li comportaria problemes.  ‘És a dir, el 59,9% dels catalanoparlants a Catalunya perceben, conscient o inconscientment, actituds xenòfobes contra el català i els catalanoparlants per part de la judicatura’, ha denunciat Escuder. ‘L’Estat espanyol i la justícia tenen un problema greu: els catalanoparlants perceben, majoritàriament, que fer servir la seva llengua amb el poder els pot comportar problemes. És a dir, tot i que el català és llengua oficial, el 60% dels seus parlants encara creuen que cal anar en compte a l’hora de fer-la servir als jutjats‘.

Però l‘InformeCAT 2019 també ha apuntat dades positives, que indiquen que el català és una llengua viva i demandada, però sobretot, una eina de cohesió i inclusió. Segons l’informe, l’atur entre els castellanoparlants que fan servir el català és la meitat que entre aquells que no el parlen habitualment. És a dir, aquelles persones que no tenen el català com a llengua primera, però que l’han adoptat com a llengua habitual tenen més probabilitats de trobar feina: la desocupació passa del 21,7% a l’11,7%, i queda molt a prop de l’11,3% d’atur que pateixen els catalanoparlants inicials.Dit d’una altra manera: dominar el català facilita de recerca de feina, i això ens demostra que el català és una llengua demandada, d’inclusió i ascensor social. El mercat vol catalanoparlants, i els prioritza davant aquelles persones que no parlen català, ha assegurat Escuder. Aquesta dada, extreta d’agregar tres onades del Baròmetre d’Opinió Política de la Generalitat de Catalunya, asseguren que rebat aquells qui encara creuen que el català no serveix per res‘.

Podeu baixar-vos l’informe sencer en PDF , clicant aquí.

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any | 18€/trimestre
120€/any | 35€/trimestre

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.