Featured Video Play Icon

Durant l’any 2018 s’han publicat o reeditat un gran nombre d’obres i d’articles sobre aspectes diversos de la vida i l’obra de Pompeu Fabra amb motiu de la celebració de l’Any Fabra.

Entre els treballs publicats n’hi ha tant de caràcter científic com de divulgatiu i també d’adreçats específicament a la població infantil i juvenil. Moltes d’aquestes obres han rebut el suport de la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura, com és el cas de la digitalització de les Obres Completes de Pompeu Fabra, iniciativa conjunta de l’Institut d’Estudis Catalans i la Universitat Pompeu Fabra.

També tenen el suport de Política Lingüística la novel·la gràfica ‘Pompeu Fabra, l’aventura de la llengua‘, publicada per Rafael Dalmau Editor, i l’obra ‘Tant de gust de conèixer-lo, senyor Fabra‘, elaborada en format de lectura fàcil i editada per Publicacions de l’Abadia de Montserrat i l’Associació Lectura Fàcil, amb l’objectiu de donar a conèixer Fabra entre tots els sectors de la població, L’Abecé de Pompeu Fabra‘, de la qual són autors els professors universitaris David Paloma i Mònica Montserrat, impulsors de la Ruta Pompeu Fabra i també de la publicació Ruta Pompeu Fabra de Barcelona (Edicions Cal·lígraf), que properament s’ampliarà a Prada i Bilbao amb un nou volum.

La Direcció General de Política Lingüística  ha editat també el quadern d’activitats Pompeu Fabra, el Mestre ‘ dins la col·lecció ‘Llegir per parlar, llegir per aprendre‘; tres quaderns de Passatemps Fabra, amb diferents graus de dificultat i el quadern Pompeu Fabra de la col·lecció ‘Parlem tu i jo’, que estarà disponible en breu.

Adreçat al públic infantil, també ha rebut suport de Política Lingüística la reedició del còmic Petita història de Pompeu Fabra de l’Editorial Mediterrània amb textos d’Albert Jané i dibuixos de Pilarín Bayés, i un article especial de la revista infantil Cavall Fort i de Bitxos, en curs de publicació.

En un context acadèmic, amb la Direcció General de Política Lingüística, és a punt de sortir publicat el volum Pompeu Fabra. ‘Vida i obra en imatges‘ de Jordi Manent i David Paloma, publicat per Editorial Base i el llibre Fabra, Moll i Sanchis Guarner. La construcció d’una llengua moderna de cultura des de la diversitat d’Antoni Ferrando Francés, en curs d’edició per la Universitat de València i que també rep el suport dels governs balear i valencià. El llibre se centra en la codificació fabriana i l’adaptació que en van fer Francesc de Borja Moll i Manuel Sanchis Guarner. També aprofundeix en el mestratge d’Aguiló, Verdaguer i Llorente sobre Fabra, les aportacions d’Antoni M. Alcover i la contribució de personatges com Bofill, Salvador i Fuster. El llibre es presentarà en les properes setmanes.

Altres publicacions de caràcter acadèmic editats en motiu de l’Any Fabra són Pompeu Fabra i la codificació del català del comissari de l’Any Fabra, Jordi Ginebra; l’epistolari Fabra i Coromines. Amistat i cartes d’exili (edició a cura de Josep Ferrer i Joan Pujadas) i el volum Els principis fonamentals en la tasca normativitzadora de Pompeu Fabra de Joan Martí i Castell.

En l’àmbit més divulgatiu s’ha publicat el volum Pompeu Fabra i Poch, enginyer, que recull les intervencions dels ponents a l’acte d’homenatge que li van retre els Enginyers Industrials de Catalunya; la publicació sobre els anys de joventut Pompeu Fabra: el menhir i els arbres de Mònica Boixader, publicat per Núvol; i els monogràfics que li han dedicat Revista de Catalunya, amb el volum Pompeu Fabra, llengua, civisme, país, i també Infomigjorn, L’Estel, Llengua Nacional, El Temps i Serra d’Or.

  • Totes aquestes obres estan referenciades i agrupades al web Any Pompeu Fabra, des d’on es poden descarregar les que són lliures de drets.

Les publicacions s’afegeixen a l’oferta d’activitats de l’Any Fabra en el marc del qual ja s’han programat més de 570 activitats acadèmiques i divulgatives a tot Catalunya, per difondre la figura i obra del lingüista. S’han organitzat més de 60 conferències, amb ponents com el president de la Generalitat, Quim Torra; el comissari de l’Any Fabra, Jordi Ginebra; la directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa; Joan Costa; Rosa Lloret; Jordi Manent; Mònica Montserrat; Josep Murgades; Neus Nogué; David Paloma; Mila Segarra; Genís Sinca i Sílvia Soler.

L’exposició “Pompeu Fabra. Una llengua completa” ha fet itinerància en més de 80 indrets d’una cinquantena de municipis i el monòleg teatralitzat “Pompeu Fabra. Jugada mestra!” s’ha representant en unes 30 sales de tot Catalunya. Són algunes de les activitats commemoratives de l’Any Fabra, que també inclouen col·loquis, rutes, concursos, publicacions i tot tipus de propostes, i que han comptat amb la col·laboració institucional d’ajuntaments, associacions, universitats i entitats.

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any | 18€/trimestre
120€/any | 35€/trimestre

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.