L’APLEC, Associació per a l’ensenyament del català, fa públic el mapa actual de l’ensenyament del català a Catalunya Nord. Indica que l’ensenyament del català en 2015 és efectiu a 109 escoles primàries, a 15 col·legis i a 8 liceus. A més, l’ensenyament bilingüe és proposat a 49 escoles, 13 col·legis i 3 liceus. Per altra banda la Universitat també proposa el català en el marc de l’Institut Franco-Català Transfronterer (IFCT) amb certificats de llengua catalana, llicenciatura d’Estudis Catalans, màsters i doctorat.

L’APLEC ha comunicat aquest mapa 2015 de l’ensenyament del català als elegits, al Rectorat i al Ministeri d’Educació, perquè serveixi de base per a consolidar, desenvolupar i estendre l’oferta responent a la demanda de les famílies, que encara no és coberta a hores d’ara. La difusió del mapa de l’ensenyament del català s’inscriu en les disposicions reglamentàries que preveuen la informació de les famílies (llei Peillon), la « continuïtat pedagògica dels itineraris », la impulsió d’una « política lingüística coherent » i la posada en marxa d’un « pla plurianual de desenvolupament », segons els propis termes de la circular ministerial del 20 d’octubre 2015 sobre el Mapa de les llengües vives.

L’APLEC ‘comunica aquest punt de la situació als responsables acadèmics de l’Éducation Nationale en absència de funcionament reglamentari de les instàncies administratives que haurien d’haver reunit (segons els textos en vigor) el Consell Acadèmic de les Llengües regionals el desembre 2015 abans d’elaborar el mapa de les llengües vives. L’APLEC demana que el Mapa de l’ensenyament del català 2015 sigui integrat al futur mapa acadèmic i desitja que se reuneixi el més aviat una comissió departamental per a l’elaboració d’un Pla de desenvolupament de l’ensenyament del català’.

L’objectif és de generalitzar la iniciació al català per a tots els alumnes, de cobrir la demanda d’ensenyament bilingüe en primari (un 40% de les famílies) i de garantir la continuïtat a tots els col·legis i liceus de Catalunya Nord.

 

NDLR: llàstima no tenim a mà el nombre total d’escoles primàries o altres a Catalunya nord, tampoc el nombre d’hores de català mitjà, total o per escola. Si algú…

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any | 18€/trimestre
120€/any | 35€/trimestre

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.