Featured Video Play Icon

* Comencem per les tarifes de gas. Les tarifes reglamentades sobre gas natural, aplicades per Engie a 4 milions de llars franceses, augmenten de mitjana un 0,6% a l’1 de desembre. L’augment és d’un 0,1% per a gas per a cuinar, d’un 0,3% per a aquells de doble ús, cuina i aigua calenta i d’un 0,6% per als que utilitzen també calefacció.

* Taxa d’habitació. Teniu fins al 15 de desembre per pagar aquesta taxa que, segons el ministeri dels impostos, l’any vinent serà suprimida en un 100%, pel 80 % de les llars franceses, i desapareixerà definitivament en el 2023.

Les llars afectades per la reforma de l’impost estaran totalment exemptes el 2020 i només tindran la contribució a l’audiovisuel public . Tenen fins al 15 de desembre per reduir la seua mensualitat si volen que es tingui en compte des del gener del 2020. Trobareu aquí més informació.

* El ‘Prélèvement à la source‘ de l’impost. L’obligació de declarar només concerneix als contribuents que han canviat la seva taxa durant l’any a causa d’una variació en els seus ingressos (a l’alça o a la baixa) i que desitgen mantenir aquesta taxa el 2020.

Teniu fins al 7 de desembre per informar a l’administració fiscal si penseu que els ingressos canviaran. Sense això, serà la taxa calculada al setembre a partir de la declaració dels impostos de 2018, que s’aplicarà a partir del gener.

* Declaració d’ingressos. És possible d’efectuar corrections sobre la  declaracions d’ingressos en línia fins al 17 de desembre. Si aquestes modificacions condueixen a una disminució o un augment de l’import a pagar, un nou avís d’impost serà enviat. Les llars concernides per un error sobre la seua declaració d’ingressos tenen fins al 17 de desembre per corregir-la.

* Crèdit fiscal Els que es beneficien d’un avançament de crèdit fiscal (ajuda adomicili, donacions, etc.) tenen fins al 5 de desembre per informar dels canvis, per evitar haver de pagar si les seues despeses han disminuït el 2019.

* Baixa per malaltia al treball. A partir de l’1 de desembre, si l’empresari considera que l’accident laboral d’un treballador no està relacionat amb la seua ocupació, disposa de deu dies des de la data de la declaració per a contestar-la. En el cas de malalties professionals, si així ho declara el treballador, es redueix el procediment de reconeixement: va de 6 a 4 mesos. Si el que pateix el treballador no forma part de la taula de malalties professionals o si no es compleixen les condicions previstes, el seu expedient serà examinat per un comitè d’experts que decidirà com a màxim  en  quatre mesos.

* AAH( Allocation Adulte Handicapé). Les AAH, que són el complement dels  recursos (CR) i l’increment de vida independent (MVA), es fusionaran a partir de l’1 de desembre. La fusió es produirà amb les noves sol·licituds: es manté l’MVA i els beneficiaris actuals del CR durant deu anys a partir de l’1 de desembre.

* Prima de Nadal. Reservada per a les famílies més modestes, beneficiàries per exemple d’ajudes mínimes socials com ara la renda solidària activa (RSA), la prestació específica de solidaritat (ASS) i la pensió equivalent a la jubilació (AER), la bonificació de Nadal, es pagarà  a mitjans de desembre.

 

* Airbnb. A partir de l’1 de desembre, les plataformes tipus Airbnb  poden veure’s obligades pels municipis que ho sol·licitin a donar, un cop a l’any, la llista detallada d’habitatges llogats al seu territori. L’objectiu és permetre als municipis verificar que els habitatges no s’han llogat més nits de les  permeses o que no es publiquen en diverses plataformes per evitar aquest límit.

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any | 18€/trimestre
120€/any | 35€/trimestre

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.