Ahir dimecres L’IEC ( Institut d’estudis catalans ) va presentar la seua polèmica ‘Gramàtica de la llengua catalana‘. Una obra que vol ser la  gramàtica normativa del segle XXI, i que podeu adquirir a les llibreries al preu de 74 €uros. L’obra està dividida en quatre parts (fonètica i fonologia, morfologia i sintaxi) i té 1481 pàgines.

L’IEC singularitza aquesta obra dient que és ‘la primera gramàtica institucional de la llengua catalana’. Amb això, es distancia de la que era oficial fins ara, elaborada per un sol autor, Pompeu Fabra, i no pas per la institució. Fou publicada el 1918 i va ser modificada i reeditada en edicions successives fins l’any 1933.  De llavors ençà, l’Institut hi havia fet esmenes molt superficials, que afectaven sobretot l’ortografia. Justament fa poques setmanes, el IEC va publicar una nova Ortografia, que incorporava aquests canvis i n’hi afegia de nous, entre els quals la polèmica supressió d’accents diacrítics.

Assegura que ‘A diferència de la de Pompeu Fabra, que era una gramàtica d’autor, aquesta  és una obra col·lectiva, oberta a la participació d’experts diversos i consensuada en el si de la Comissió de Gramàtica i la Secció Filològica, i ratificada pel Ple de l’IEC, concretament en la sessió del 29 de setembre passat. Actualment, està en procés de redacció la Gramàtica essencial de la llengua catalana, que està previst que s’enllesteixi al final del 2017.’

gramatica_portadaLa Gramàtica de la llengua catalana dóna continuïtat a la normativa gramatical que Pompeu Fabra va establir l’any 1918, i es presenta més completa i actualitzada. No introdueix, doncs, canvis substancials, sinó matisos i més flexibilitat, i amplia i detalla la gramàtica de Fabra per donar resposta a qüestions que aquest no va plantejar o que va apuntar molt esquemàticament. Al mateix temps, incorpora les solucions avalades per la tradició i el prestigi social que encara no tenien el reconeixement per part de la norma. N’és un exemple l’acceptació dels usos que fa cada parlar de les preposicions per i per a davant d’infinitiu quan expressen finalitat  (Ho fan per viure i Ho fan per a viure).

Aquí trobareu més informació sobre aquesta presentació.

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb