Ahir dimecres L’IEC ( Institut d’estudis catalans ) va presentar la seua polèmica ‘Gramàtica de la llengua catalana‘. Una obra que vol ser la  gramàtica normativa del segle XXI, i que podeu adquirir a les llibreries al preu de 74 €uros. L’obra està dividida en quatre parts (fonètica i fonologia, morfologia i sintaxi) i té 1481 pàgines.

L’IEC singularitza aquesta obra dient que és ‘la primera gramàtica institucional de la llengua catalana’. Amb això, es distancia de la que era oficial fins ara, elaborada per un sol autor, Pompeu Fabra, i no pas per la institució. Fou publicada el 1918 i va ser modificada i reeditada en edicions successives fins l’any 1933.  De llavors ençà, l’Institut hi havia fet esmenes molt superficials, que afectaven sobretot l’ortografia. Justament fa poques setmanes, el IEC va publicar una nova Ortografia, que incorporava aquests canvis i n’hi afegia de nous, entre els quals la polèmica supressió d’accents diacrítics.

Assegura que ‘A diferència de la de Pompeu Fabra, que era una gramàtica d’autor, aquesta  és una obra col·lectiva, oberta a la participació d’experts diversos i consensuada en el si de la Comissió de Gramàtica i la Secció Filològica, i ratificada pel Ple de l’IEC, concretament en la sessió del 29 de setembre passat. Actualment, està en procés de redacció la Gramàtica essencial de la llengua catalana, que està previst que s’enllesteixi al final del 2017.’

gramatica_portadaLa Gramàtica de la llengua catalana dóna continuïtat a la normativa gramatical que Pompeu Fabra va establir l’any 1918, i es presenta més completa i actualitzada. No introdueix, doncs, canvis substancials, sinó matisos i més flexibilitat, i amplia i detalla la gramàtica de Fabra per donar resposta a qüestions que aquest no va plantejar o que va apuntar molt esquemàticament. Al mateix temps, incorpora les solucions avalades per la tradició i el prestigi social que encara no tenien el reconeixement per part de la norma. N’és un exemple l’acceptació dels usos que fa cada parlar de les preposicions per i per a davant d’infinitiu quan expressen finalitat  (Ho fan per viure i Ho fan per a viure).

Aquí trobareu més informació sobre aquesta presentació.

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any
120€/any
Si encara vols ajudar-nos més, pots fer-te'n com a Protector.

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.