El 21 de febrer del 2009, es va enfonsar una casa al barri de Sant Mateu de Perpinyà, causant la mort d’un home de 79 anys, Angel Dura-Montanell, i deixant greument ferida a la seua dona de la mateixa edat, que es va salvar gràcies a la protecció d’una taula. Cal recordar que, aquest sinistre va tenir lloc quatre setmanes després, de la demolició d’un edifici del costat.

 L’office public de l’habitat (OPH), propietària de l’edifici, havia estat acusada per ‘homicidi i lesions involuntàries’ juntament amb l’empresa encarregada de la demolició, ‘Delta construction’, i l’arquitecte. El  18 de desembre de 2014, el tribunal correccional de Perpinyà, havia declarat al conjunt dels acusats culpables: La societat de demolició havia estat condemnada a una multa de 5 000 €uros, així com el seu gerent, a més a més sancionat d’un any de presó en suspens i la prohibició d’administrar una empresa vinculada a una activitat de la construcció durant 5 anys.

Per banda seua, l’arquitecte havia estat condemnat 6 mesos de presó en suspens i 5 000 €uros de multa sense la prohibició d’exercir la seua professió sol·licitada pel parquet per a una durada de 6 mesos. I, l’OPH havia estat condemnada a 105 000 €uros de multa en total.
L’assegurança de la indemnització va ser repartida en un 50 % per a l’OPH, un 30 % per a l’empresa de demolició i un 20 % per a l’arquitecte.
Només  l’OPH va fer apel·lació de la sentència.

  • 7 anys després dels fets dimecres passat, el tribunal d’apel·lació de Montpeller, va confirmar la condemna de ‘’office de l’habitat (OPH) de Perpinyà, malgrat acceptar que el delicte d’homicidi involuntari havia prescrit, condemnant per altres delictes a aquest organisme, rebaixant la  multa de 100 000 €uros a 40 000 €uros (30 000 €uros havien estat requerits) i confirmant les disposicions en quant als interessos civils.

Jean Codognès, advocat de les víctimes va declarar ahir dijous que: ‘Estem satisfets d’aquesta decisió que confirma el dret de les víctimes a ser indemnitzades. L’OPH considera un assumpte que ha costat la vida a un home i on la seua esposa ha estat greument ferida, com si es tractés únicament d’un assumpte financer. Insensibles a l’angoixa humana que han provocat. Considero que és normal que els responsables de tal drama siguin condemnats per la seua responsabilitat. Si hi ha un recurs sobre els denaris dels contribuents, és a dir dels arrendataris, seria particularment immund’.

L’office public de l’habitat, ja ha presentat un recurs davant el tribunal de cassació, tal com a confirmat el seu advocat  Me Philippe Nese, ja que considera que: ‘aquest assumpte ha estat mal jutjat, i ho demostrarem al tribunal de cassació.’.

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any | 18€/trimestre
120€/any | 35€/trimestre

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.