• (Diumenge) Segons l’Indépendant (lindependant.fr) d’avui diumenge p. 3: 1) Títol principal: Nom de la regió: i ara quina opció pel País catala? 2) subtítol  principal: Debilitada per les divisions polítiques, la manifestació pel País català no ha aconseguit arreplegar més d’un miler de persones. Un fracàs llavors que els elegits decidiran divendres del futur nom. 3) títols dels paràgrafs d’opinions de lector(e)s: ‘L’occitanie no és la benvinguda’, ‘El nom, ara és segundari’, ‘Occitanie, tot falç’ ‘i, tanmateix, germans de llet’, i ‘Quin emblema per la nostra bandera sang i or? … i, dins del text: 500 (policia) a 1000 (organitzadors) persones… no han aconseguit repetir el cop d eforça de l’octibre 2005 on va, manifestar més de 5000 persones en contre ‘septimanie’ que volia imposar el llavors president regional G. Frêche…
 • Queda la nostra opinió, remarca: quin error de voler organitzar una tal manifestació sense, primer de tot, arreplegar tots els actors o senzillament afegir-se humilment i proposar-li al(s )  grup(s) ja existents des de mesos o més: lògicament SEM, … o Federació (que també és membre actiu de SEM)!

  • NB (diumenge): 1) No hi èrem, ni a títol personal. Per això i per que sigueu minimament informats, us comuniquem prioritariament els títols i subtítols (traduits al català) del diari d’aquí, i després, tanmateix ens permetem un comentari ‘éclairé’ (NO cec) coneixent, personalment, totes les parts implicades en l’actualitat i des de molts anys. 2) També hem modificat una mica part del nostre text d’ahir ‘- Altra cosa és que: hi ha avui una manifestació…’,  un dels nostres lectors havent-lo interpretat al contrari del que preteníem explicar.

   

  • Hem rebut o llegit (L’Indèp/el ‘Journal d’ici’) reaccions de lectors o elegits i us en fem el resum, per culpa de la llargària que representaria i que d’origen la majoria d’aquests textos estan en francès. Espero que ens excusareu aquesta aproximació, com ja sabeu no assegurem traducció integral de textos del fr al Cat. (De moment cap reacció de partits o grups militants nord-Catalans; ja s’havien expressat abans del resultat); i -segona part- un comunicat respecte a la manifestació prevista per avui, on sí firmen vàries entitats i partits:

  1)

  • * de B. Cristòfol (Bao): ‘La repartició demogràfica dels votants fan que el resultat (occitanie) no és sorprenent i els 12% d’Occitanie Pays catalan, comparats a la població nord-catalana indiquen la molt forta preferència i vot a Catalunya nord… Quina incoherència podria ser quan entrant del sud cap aquí pel Pertús o La guigueta d’Hix es podria llegir ‘benvinguts a Occitània’! No deixem, altre cop, que es riguin i menyspreïn la nostra identitat. No deixem que es compleixi aquesta injustícia’.
  • * Titol i opinions d’elegits a l’Indèp ‘Nom de la région: L’occitanie oublie le pays catalan et fache les élus’ (… oblida el pays català i enfada els elegits) seguit de reaccions de: J. Cresta (cap del PS de CN): ‘No és referèndum, i veient aquest resultat considero que no es pot promoure una identitat esborrant-ne una altra’; Agnès Langevine (EELV CN): ‘ Dialogar: … no es pot negar el resultat però fin,s al dia (24 de juny) on els elegits regionals escolliran el nom contactarem els actors locals per saber com es pot tenir en compte la nostre especificitat en les polítiques regionals’; Bernard Dupont (conseller regional LR): ‘Cal matar les divergències. Jo eri per Perpignan méditerranée, cal esborrar les diferències’; JF Fons (FN): ‘estic decebut; el nom és important però no farà direrències per a l’economia i l’atur’; Ségolène Neuville (Consellera departamental de dreta centre-dreta): ‘NO es pot complir que s’esborri els PO (el departament) i la catalanitat, anys passat ja els catalans han sabut (reaccionant) fer canviar el G. Frêche’ (allusió a la voluntat del cap regional de llavors de canviar el nom de la regió a ‘Septimanie’); Fr Calvet (elegit i batlle Les Républicains LR del Soler): ‘inacceptable oblidant així la identitat i la cultura nostres’; Hermeline Malherbe (Cap PS del Consell departamental) ‘Cal fer viure la catalanitat. S’ha pogut fer pel passat i es podrà fer amb el nom futur’.  – NDLR: Evidentment es pot comprovar com les reaccions estan molt condicionades per les posicions dels partits 1) respecte al centralisme 2) respecte a si són d’esquerra (actual majoria regional i departamental) o de dreta (actual oposició)…

  2)

  • * Altra cosa és que: Hi ha avui, de pl. Catalunya fins al Castellet, una manifestació organitzada per un grup-partit: ‘ OUI au pays catalan ’ (adreça de contacte i tel. CDC) i sosteniment d’altres entitats com PNAC Cat Nord, i  la ‘Ligue du Midi’ denunciada com identitària (veure més a baix).
  • Toca recordar prèviament que el grup SEM, capdavanter per aquesta lluita i ja unint des de molts mesos com a mínim 4 partits i 3 entitats de la societat civil (Federació entre altres) no convoca perquè, pel que hem pogut saber i simplificant: ‘no VAM ser contactats (explicació resumida de SEM) per organitzar-ho juntament, i aquest grup(/partit) ha preferit -posant l’interès propi abans de l’interès comú-, separar-se i organitzar una cosa en solitaris que no pas col·lectivament’ … … i, per acabar, s’hi suma (a no participar i denunciat/demanant) avui un comunicat de la CUP, al qual s’han adherit Assemblea nacional a Catalunya nord ANC CN, Unitat catalana, MPA66, ERC CN, JERC CN, MRAP66; Títol NO a la desfilada de militants identitaris, per carrers de Perpinyà dissabte explicant en conclusió: ‘… … No podem acceptar que les reivindicacions catalanistes i pel nou nom de la regió serveixin de pretext per a difondre, amb total impunitat, aquestes idees etnicistes i xenòfobes.
   Demanem a l’organització de la manifestació que es desmarqui públicament de la participació de la Ligue du Midi i impedeixi que aquestes idees excloents es barregin amb les seues reivindicacions.
  • Vincle cap al comunicat: CUP, i altres partits i Entitats de la societat civil:

  Aquí teniu el comunicat de la CUP i entitats, sobre mani i LIGUE DU MIDI

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any | 18€/trimestre
120€/any | 35€/trimestre

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.