Featured Video Play Icon

* Els arxius de Catalunya impulsen la campanya de recollida de documents sobre la pandèmia COVID-19. El Departament de Cultura, a través de la Direcció General del Patrimoni Cultural impulsa, amb la col·laboració de l’Associació d’Arxivers i Gestors de Documents de Catalunya la campanya #ArxivemlaCOVID19 de recollida de materials textuals i gràfics per documentar l’experiència col·lectiva que estem vivint. Aquesta campanya té com a objectiu explicar la memòria del confinament a Catalunya a través d’aportacions i vivències de la ciutadania i d’entitats que vulguin aportar la seva experiència personal o col·lectiva. Per participar, cal enviar els materials digitals a l’adreça electrònica de l’arxiu comarcal al qual pertany. Si la documentació és massa pesada, cal contactar amb l’arxiu per correu electrònic i concretar el canal d’enviament, Podeu consultar aquí totes les adreces. Si es tracta de documents analògics, podran ser dipositats al mateix l’arxiu un cop acabi el confinament i els arxius obrin les seves portes de nou.De forma complementària a la campanya general #ArxivemlaCOVID19, que impulsa el col·lectiu professional i la Xarxa d’Arxius Comarcals de Catalunya, l’Arxiu Nacional de Catalunya posa a disposició de la ciutadania i de les entitats, diversos recursos i consells tècnics de conservació així com les indicacions per ingressar documentació privada en un arxiu públic. Sota el títol Confinats recuperem arxius, fem patrimoni!‘, proposa redescobrir els documents personals i familiars que conservem a casa i avaluar, si s’escau, el seu interès per ser preservat en un arxiu públic.

* Anul·lada la pujada dels fagots  al Canigó per a la festa de Sant Joan. El sindicat mitx del Canigó ha anunciat que anul·la la trobada al peu del Canigó que s’havia de fer els dies 13 i 14 de juny. També el refugi de Cortalets l’ha anul·lat. Segons diuen els responsables:En vista de les condicions vinculades a Covid-19, no es poden organitzar trobades i regeneracions dels fagots  dins del refugi de Cortalets. En cas que haguéssim d’obrir, no estaríem a punt a temps, ja que les restriccions i les condicions de recepció recomanades per les autoritats mèdiques, ens ho impedeixen.’.  Així doncs, sembla que no hi haurà  enguany, Flama del Canigó.

 

* L’ajuntament e Perpinyà distribuirà dues mascaretes per llar a partir d’avui. Segons ha publicat el batlle de Perpinyà, Jean Marc Pujol, a la seua pàgina de Facebook, l’ajuntament començarà a repartir dues mascaretes per llar, encara que suposem que seran dues mascaretes per persona, ja que sinó no seria lògic. El batlle anuncia que, ‘les primeres persones que rebran les mascaretes seran les persones grans i amb dificultats. Així mateix anuncia que ha posat en plaça tallers solidaris per fabricar mascaretes en teixit. Sis tallers solidaris que funcionen amb una mitjana de 130 persones. Prop de 40 costureres voluntàries també produeixen mascaretes  de teixit a les seues cases. S’ha creat una autèntica cadena de solidaritat per completar les comandes de la vila‘.  Si voleu participar o voleu comanar una mascareta trobareu tota la informació en aquesta web posada en plaça per l’ajuntament.

* Es confirma l’obertura de la línia TER entre Perpinyà i Vilafranca de Conflent. Dos anys després de l’accident entre un bus escolar i un Tren al pas a nivell 25 a Millars, la regió i la SNCF anunciaen que la línia reobrirà el pròxim 21 de maig, però tal com ja havien dit, el  TER només ira fins a Illa per a continuació continuar el viatge fins a Vilafranca de Conflent en bus.  hi haurà 6 viatges diaris d’anada i tornada, que augmentaran a 8, el mateix nombre que abans de l’accident a partir del 25 de maig.

La SNCF ha fet modificacions al nivell del pas a nivells 25 de Millars amb una senyalització millorada, horaris adaptats i també ha instal·lat radars de limitació de velocitat a les carreteres Tot això anirà acompanyat d’una nova formació dels conductors, d’una campanya de sensibilització amb la població i més controls a la zona per part de la policia. A partir de dilluns 11 de maig, amb l’inici del desconfinament, la SNCF preveu fer circular dos trens sobre la línia com a proves prèvies a l’obertura.

* El nostre vídeo d’avui és d’Òmnium. intitulat ‘Converses des del confinament: La militarització del coronavirus’, podeu veure com Marina Llansana, viceperesidenta d’Òmnium Cultural, conversa amb Nora Miralles, investigadora del Centre d’Estudis per la Pau J.M. Delàs, i Jaume Llansó, psicòleg social i membre del col·lectiu d’insubmisos.

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any | 18€/trimestre
120€/any | 35€/trimestre

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.