Featured Video Play Icon

Després de quatre anys, dilluns passat es va presentar a la Universitat de Perpinyà, l’office public de la langue catalane (en francès!).  Va ser presentada  en presència de la presidenta de la regió Occitanie, Carole Delga, la presidenta del Consell departamental Hermeline Malherbe, del prefecte de Catalunya Nord, de dues representants de l’ajuntament de Perpinyà Anabelle Brunet i Josiana Cabanes, del president del SIOCAT, Sindicat intercomunal per la promoció de les llengües occitana i catalana, Francis Manent, i d’un responsable de la universitat.

L’Oficina pública de la llengua catalana tindrà un pressupost inicial de 300 000€, però haurà de començar a treballar amb un petit pressupost, de només 200 000€, aportats sobretot pel Conseil regional i pel Conseil departamental.  

La participació del tercer soci principal, l’estat, serà només de posada a disposició de locals a la universitat de Perpinyà, i d’hores de treball de funcionaris dels serveis departamentals de l’Educació nacional. L’OPLC haurà de ser operacional el proper mes de setembre, abans, encara ha de tenit lloc l’Assemblea general, i les eleccions del consell d’administració, del consell científic, i el col·legi de les associacions.

Fins a finals de juliol no sabrem qui serà la persona encarregada de dirigir aquesta nova estructura. La presidenta de la regió, Carole Delga, va assegurar també que , podria servir pel llançament de la marca ‘Pays Catalan’.

Podeu veure en vídeo , un reportatge de France 3 Pays Catalan, sobre aquesta presentació.

NB: segons el que hem pogut saber fins ara (no oficialment) hi ha ja dues prioritats en presència: ‘Afavorir principalment l’aspecte economic (relacions impresarials tranfrontereres, ‘la marque Pays catalan’ com l’OPLC en francès); i principalment el cultural (la llengua i cultura genuina), a més de qëstions de noms (de moment no s’ha comunicat cap director o coordinador). Desitgem que hi hagi prou diners i personal per que un dels aspectes (per suposat l’economic) no ofegui l’altre!

I pel noms?: … ja s’espavilaran entre els 5 ou 6 que ja circulen (i en cas de problema persistent podria ser, ailàs, unnom  poc conegut per la seua catalanitat i suposadament ‘neutral’ (funcionari administratiu o universitari gestionari)

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any
120€/any
Si encara vols ajudar-nos més, pots fer-te'n com a Protector.

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.