Featured Video Play Icon

L’únic pastor d’ovelles que queda a la comarca natural de l’Alta Garrotxa, Jordi Juanola, de Mas La Capallera de Rocabruna, ha decidit fer una aposta per recuperar la raça roja de Rosselló en aquesta banda dels Pirineus, una de les tres autòctones d’aquesta zona.

Segons explica : El nostre projecte no és només econòmic. Amb el nostre dia a dia reivindiquem la tradició ramadera de les comarques de muntanya, no com a nostàlgia del passat, sinó com a una decidida aposta de futur per a la gestió del territori, la fixació de població a muntanya i la producció d’aliments locals i de qualitat. Actualment tenim un ramat de 400 ovelles de raça lacaune i part de ripollesa en producció ecològica.

Per part nostra, la dels pastors, ens cal fer les coses més genuïnes i més autèntiques, i és per això que proposem recuperar l’antiga raça autòctona roja del Rosselló, també coneguda com andorrana. Aquesta raça, tot i no estar reconeguda per l’administració al vessant sud del Pirineu, havia sigut ben present per aquestes contrades i forma part del patrimoni històric i cultural del nostre país. Les roges són unes grans caminadores, rústiques i de bona producció lletera. A més, els xais presenten un creixement més lent i infiltren més greix a la canal, motiu pel qual la carn esdevé més gustosa. És per tot això que hem decidit, en un període de quatre o cinc anys, reconvertir tot el ramat començant aquesta primavera mateix amb la compra de 80 xaies i 5 mascles de raça roja.

Si voleu participar hi ha diverses quantitats i les seues  recompenses . Trobareu el projecte aquí.