Featured Video Play Icon

Com cada començament de mes fem un repàs a totes les coses que canvien. A destacar en octubre la baixada de la tarifa del gas , els canvis en les factures i l’ascensor que  es torna obligatori en alguns casos.

* Tarifes de Gas. Les tarifes regulades de la venta de gas, aplicades per Engie a milions de llars, baixaran  un 2,4% l’1 d’octubre. En detall, aquesta baixada és del 0,6% per als usuaris de gas per cuinar, de l’1,4% per als que tenen cuina i aigua calenta i del 2,5% per a les cases que s’hi escalfen amb gas.

* L’ascensor passa a ser obligatori en les construccions noves a partir de tres plantes. A partir de l’1 d’octubre, els edificis nous hauran d’estar equipats amb un ascensor si tenen almenys tres plantes, en lloc de quatre com fins ara. UNa regla fitxada pel decret  n° 2019-305 de l’11 d’abril. L’objectiu és fer l’habitatge més accessible a les persones amb discapacitat i tenir en compte l’envelliment de la població. Aquesta decisió complementa les mesures anunciades en el projecte de llei Elan (Evolució d’habitatges, del digital i el ddesenvolupament ).

* Nous productes d’estalvis per la  jubilació. Per aclarir l’oferta, considerada massa complexa i explotada fins ara, es llançaran tres nous productes l’1 d’octubre.

A llarg termini substituiran els dispositius actuals (Perp, Perco, Préfon, article 83, contrat Madelin…) que ja no seran comercialitzats d’aquí un any. Així surtiran al mercat dos nous productes d’estalvi de jubilació corporativa: un producte col·lectiu, obert a tots els empleats i que substituirà els actuals plans d’estalvi per a la jubilació col·lectiva (Perco) i un producte que es pot reservar només, per a determinats categories d’empleats, que han de triomfar als anomenats contractes ‘Article 83’. Un tercer producte d’estalvi de jubilació, aquest cop individual, s’oferirà en forma de compte de valors o contractes d’assegurança.

Aquest tipus de contracte substituirà els actuals esquemes ‘Madelin’ i els plans populars d’estalvi de jubilació (Perp). Comercialitzats a partir del dimarts 1 d’octubre, aquests productes compartiran les mateixes normes de sortida, transferència i tributació.

* Noves reduccions de la cotització empresarial. Aquest mes d’octubre es preveu l’ampliació de la reducció de la contribució de l’empresari en sous baixos a les cotitzacions d’assegurança d’atur. Aquesta reducció general s’aplica degressivament a una remuneració inferior a 1,6 smic. La pèrdua d’ingressos resultant, estimada a uns 3.700 milions d’€uros en un any sencer, és compensada íntegrament per Acoss, el fons nacional d’Urssaf.

* Nova informació obligatòria a les factures. Les factures deixaran de tenir el mateix encapçalament. Hauran d’incloure dues noves informacions obligatòries per al comprador i el venedor: hauran de mostrar l’adreça de facturació, si és diferent de la vostra o de la seu de l’empresa i hauran de mostrar el número de comanda de compra elaborada pel comprador. Millor complir aquest canvi: qualsevol incompliment pot sancionar-se amb una multa màxima de 75.000 €uros per a una persona física i 375.000 €uros per a una persona jurídica.

* Un nou règim jurídic per a emprenedors d’actuacions en directe. A partir d’ara, els artistes d’actuació en directe (música, dansa, teatre …) hauran de declarar-se directament a la web del Ministeri de Cultura. Aquesta declaració tindrà una vigència de cinc anys. Substitueix l’antiga llicència que s’hi  atorgava durant tres anys a les prefectures.

* Increment de la prestació per a adults amb discapacitat. Finalemnt un darrer canvi, que afecta a les persones minusvàlides o amb discapacitat: Aquest mes d’octubre, també canvia la quantitat de prestació per discapacitat per a adults (AAH). Augmentarà en 40 €uros. Es a dir que passarà de 860 a 900 €uros al mes. Més d’un milió de persones, estan concernides per aquesta prestació.

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any | 18€/trimestre
120€/any | 35€/trimestre

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.