Segons un informe fet públic ahir dimarts per Santé publique France, les càncers de les vies respiratòries i digestius, afecten més a les persones desfavorides que  a les altres. Per contra, segons aquest estudi, els càncers de mama i de pròstata  afecten als més rics.

L’estudi confirma el risc més elevat dels càncers de les vies respiratòries i digestives altes per a les poblacions dels medis  desfavorits. Segons les dades de l’estudi, fet entre  més de 189.000 persones, que viuen  a setze departaments de l’estat  francès, els càncers de l’estómac, del fetge, i de les llavis-boca-faringe són més freqüents en els homes i dones de les poblacions  més pobres. Els càncers de la laringe, de l’esòfag, del pàncrees i de la bufeta afecten  més els homes pobres que als rics. El càncer del coll de l’úter,  afecta més a les  dones pobres que a les dones riques . ‘La determinació social de certs factors de risc com el consum de tabac, les exposicions professionals o els agents contaminants atmosfèrics explica sens dubte una part important de les diferències observades’ explica Joséphine Bryère, investigadora a l’Inserm.

La part dels casos de càncers atribuïbles a un entorn socioeconòmic pobre és la més important per als càncers de la laringe (30%), de les llavis-boca-faringe (26,6%), del pulmó (19,9%) i de l’esòfag (16,7%) en els homes, i, en les dones, per als càncers dels llavis-boca-faringe (22,7%) i del coll de l’úter (21%) i de l’estómac (16,4%).

Prop de 15.000 casos de càncer podrien ser evitats cada any a l’estat francès, amb una millora de les condicions de vida i de la salut de les poblacions més pobres. Aquest guany potencial seria més important per als homes que per a les dones, i màxim per al càncer del pulmó, anoten els autors d’aquest estudi.

Per que fa als rics: el melanoma, els càncers de la pròstata, dels testicles, dels ovaris i de mama, si són més freqüents a les zones riques. ‘La sobre-representació del càncer de la pròstata als medis més rics , i en una mesura menor per al càncer de mama, està sens dubte molt vinculada a les pràctiques de detecció més freqüents en aquests sectors i, per a la pròstata,  el diagnòstic precoç és molt important , s’ha comprovat per a aquest càncer que evoluciona extremadament lentament’ ha declarat el coautor d’aquest estudi , el professor Guy Launoy (Inserm-Caen i réseau national des registres des cancers-Francim). Però pels càncer de testicles,  d’ovaris i els melanomes, no troba cap explicació.

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any | 18€/trimestre
120€/any | 35€/trimestre

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.