Featured Video Play Icon

La historiadora i militant Eva Serra i Puig s’ha mort avui als 76 anys. Investigadora de la Catalunya agrària i política dels segles XVI i XVII, va ser una militant independentista en la línia d’altres familiars seus com Blanca Serra o Josep de Calassanç Serra., conegut com a ‘Cala’. Llicenciada l’any 1967 en Història per la Universitat de Barcelona (UB) i nascuda en aquesta mateixa ciutat, va treballar a Salvat, Edicions 62 i la Gran Enciclopèdia Catalana. Des de l’any 2002 formava part de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) a la secció històrico-arqueològica. A més, ha treballat en diverses universitats com la Pompeu Fabra, la UB i la Universitat Catalana d’Estiu (UCE). Els seus llibres, publicats entre els anys seixanta i els anys noranta, tracten la Guerra dels Segadors i la societat rural i la història dels Països Catalans.

Políticament va militar al Front Nacional de Catalunya (FNC), al Partit Socialista per l’Alliberament Nacional (PSAN), a la seva escissió –el PSAN-P, després Independentistes dels Països Catalans (IPC)–, al Comitè de Solidaritat amb els Patriotes Catalans (CSPC), a lAssemblea Unitària per l’Autodeterminació (AUA) –després Assemblea d’Unitat Popular (AUP) i molts més.

A banda, va ser perseguida i acusada de col·laborar amb ETA, torturada i detinguda en dues ocasions per aquest motiu els anys 1977 i 1980. 

Les primeres reaccions a la mort d’Eva Serra han arribat del món de la política i de la cultura. La Fundació Congrés de la Cultura Catalana, Poble Lliure i l’ANC han lamentat la seva pèrdua. També ho ha fet el president de la Generalitat de Catalunya Quim Torra, que li ha agraït en un Twit : ‘Lluitadora incansable per la llibertat, la justícia social i els Països Catalans. Eva Serra ha deixat feta molta feina i molt bona. Ha estat una historiadora de categoria, i molt bona persona. Descansa en pau i moltes gràcies, Eva‘.

Podeu veure un vídeo publicat fa una estona per la CUP, fent-li un homenatge.

 

Fonts: personals i Viquipèdia catalana: https://ca.wikipedia.org/wiki/Eva_Serra_i_Puig

Missatge de Vicent Partal

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb