Tot i la meteorologia adversa per neu, pluja, vent i onades gegants que han posat en alerta vermella els països catalans, iniciàvem la setmana amb optimisme per l’anunci de l’acte de rebuda del president Puigdemont i el conseller Toni Comín a Perpinyà. També amb l’esperança que el judici del Major Trapero, Cèsar Puig, Pere Soler i Teresa Plana que s’iniciava aquest dilluns a l’Audiència espanyola, arribi amb la veritat, tot i la tempesta judicial, a bon port.

L’1 i 8 de febrer està previst que es reuneixin a Waterloo i Palamós el Consell per la República per ultimar els preparatius i determinar així la data de tan esperat acte a la Catalunya nord. L’emplaçament escollit, atesa la previsió de la gran afluència de persones, d’entre 50.000 a 100.000, serà l’aparcament del Parc de les Exposicions, tal com va anunciar a ‘El Món’ la delegada del Consell per la República a Perpinyà, Júlia Taurinyà. En aquesta cita, els veïns dels 198 municipis i les entitats nord-catalanes, presents a les trobades i manifestacions al territori, prendran el relleu per mostrar la seva solidaritat amb Catalunya, els presos i exiliats, tal com ho fan als actes amb pancartes com: ‘Catalunya nord també és Catalunya‘ i a les xarxes amb un benvinguts a Perpinyà. Per sortir de dubte, l’equip legal dels exiliats confirmava amb les autoritats franceses que respectarien la immunitat.

Tot i la previsió de baixada dels termòmetres, aquesta serà, de ben segur, una trobada multitudinària. Això sí, caldrà equipar-se pel fred, com saben fer les Teixidores per la República de Barcelona @teiximrepublica que, el proper 30 de gener, celebraran el seu segon aniversari. Un grup intergeneracional de teixidores, la majoria de Barcelona, que van iniciar el camí reivindicatiu posant fil a l’agulla, el passat 30 de gener de 2018, amb motiu de l’acampada a la Plaça Catalunya per exigir el retorn del president Puigdemont de l’exili. Una acampada que va finalitzar amb el nomenament del president Torra, però que va ser substituida amb la presència activa del grup a tots els actes i manifestacions, en ocasions, acompanyades dels anomenats ‘teixidors honorífics’ com a Roger Español, Chema Clavero, Pepe Fajula, Bicman, entre d’altres, que els donen suport, com explica la teixidora i portaveu de @teiximrepublica, la Maria.

I és que les teixidores saben de l’art dels fils i agulles i ho demostren teixint material divers com a bufandes, bufs, gorres, guants, llaços, roses, papallones, etc.. amb un objectiu solidari: que les aportacions voluntàries s’adrecin a les caixes de resistència per a les persones anònimes encausades i de les conegudes i jutjades. Per aquesta causa solidària, han fet bufandes de fins a 3.000 metres, com la que es va poder veure i descosir a Caldes de Montbui.

Com explica la portaveu Maria: hem estat a tots els actes i concentracions del territori i també a Brussel·les, Londres, Estrasburg. Però, sobretot als jutjats i tribunals superiors de justícia a Barcelona i Madrid per donar suport a encausats, detinguts i persones pendents de judici‘. També ens recorda, malauradament, el cas d’en Dani, que es troba detingut fa més de tres mesos. Per la seva llibertat @laforja_jovent ha convocat, aquest divendres 24 de gener, una concentració al Teatre de la presó model de Barcelona, a les 19h. Sense oblidar els 100 dies del ‘Meridiana resisteix’.

I és que les teixidores de Barcelona per la República no paren de fer mitja i moure fils amunt i avall: si algun dia assolim la independència, no sabrem després què fer, diu la Maria. Bé, sí sabem seguirem sempre lluitant amb la llana i les nostres agulles per la República, afegeix la Maria. Una activitat incessant que també s’explica a les xarxes amb els fils de paraules a @teiximrepublica sent aquestes les primeres en fer-se ressò de la visita del president Puigdemont i el conseller Comín i de confirmar la seva assistència a Perpinyà.

Una presència que comencen a preparar amb un gran treball artesà per a combatre la previsió del fred, majoritàriament, amb bufandes i gorres i amb ganes de créixer: ‘Som un grup de teixidores solidàries obertes a acollir tothom qui vulgui sumar-se a aquesta artesana iniciativa i també ensenyem com fer aquestes manualitats a tots aquells/es que vulguin aprendre per sumar-s’hi‘, indica la Maria. Un art manual de fer mitja que també realitzen teixidores anònimes d’entitats i d’associacions d’arreu, com les Teixidores per la República de Vilassar de Mar @teixidoresd, entre d’altres.

Perquè el poble de Catalunya, tot i la repressió i la voluntat de silenciar-lo i desfilar-lo, és com una màquina que, incansablement, no para de posar fil a l’agulla per teixir la república i la llibertat!

Rusc d’ Abella  (20/01/2020)