No sé pas quanta gent en deu d’estar al cas, però, el passat mes de setembre, va començar a sortir el bimensual Terra Nostra; el publica la Comunitat Urbana Perpinyà Mediterrània Metròpoli. A la capçalera, hi surt la indicació en Pays Catalan, però, tal com era de témer, en tota la revista no hi trobem ni una sola paraula escrita en català ni cap referència a la llengua catalana. Ja és doncs una cosa ben estranya això del Pays Catalan, una mena de territori poblat per uns catalans que no parlen en català sinó en francès; segurament si estudiéssim la història de Lluís XIV, l’abbé Grégoire i Jules Ferry hi trobaríem l’explicació de l’origen d’aquest fenomen tan peculiar que el podríem qualificar de paranormal i tot.

Segons Terra Nostra, la Comunitat Urbana Perpinyà Mediterrània Metròpoli és l’única de la grande region Occitanie-Pyrénées-Mediterranée; que jo sàpiga, el nom sancionat a París per a la regió de Tolosa és Occitanie; d’altra banda, no seria més lògic que, si aquest nom no els agrada, provessin d’usar el d’Occitanie-Pays Catalan, o és que el concepte Pays Catalan només serveix per posar-lo a l’encapçalament de la revista i encara.

D’altra banda, l’objectiu és que, entre Montpeller i Tolosa, Perpinyà esdevingui el tercer pol urbà de la regió; en primer lloc, sobre Montpeller no crec que calgui preocupar-se gaire després que hagi perdut la condició de capital regional que li van regalar el 1972, i, en segon lloc, sembla com si Catalunya fos una realitat molt llunyana i distant del Pays Catalan, tot i que, segons ho diuen les males llengües, Barcelona exerceix un poder d’atracció força superior al de Tolosa; deurà ser que els límits no ja del món sinó de l’univers són força coneguts ja que coincideixen al mil·límetre amb les fronteres de França. No està pas malament el llistat de competències de la Comunitat Urbana, si no fos perquè tots sabem que les coses de veritat es decideixen a París i prou; o si no, com és que ara existeix la regió d’Occitanie i abans hi havia la de Languedoc-Roussillon?

És un motiu d’orgull que al Riberal hi hagi el parc eòlic més gran de França? Podem estar segurs que s’ha dissenyat d’una manera que resulti rendible? A prop de les rodalies del castell d’Òpol, hom hi pot admirar un paisatge d’esclatant bellesa pel seu color; a tomb de què deu venir aquest text escrit en un estil propi més aviat d’un fullet de propaganda turística; que potser a la Comunitat Urbana hi ha gent que no coneix el territori català? Segur que de les coses que es fan en cada poble, no n’informen prou els butlletins municipals o le journal d’ici? Ara fa poc, els sacerdots de la Marianne han fet saber que la reforma del traçat de la RN-116 queda ajornada fins a la setmana dels tres dijous; els responsables de la Comunitat Urbana deuen considerar que això no els afecta perquè a la seva revista no se’n parla, com tampoc no hi he sabut veure cap al·lusió a la reivindicació d’una regió catalana pròpia.

En la presentació de la revista, Jean Marc Pujol hi diu que una revista s’ha d’escriure perquè la llegeixin; fa servir, doncs, el recurs d’afirmar una obvietat per donar a entendre que es refereix a una cosa de sentit comú; ara bé, seguint en aquesta línia, resulta que la gent només llegeix les revistes si hi troba informació interessant, d’ací que tingués força lectors el Fiçó, dissortadament desaparegut ara fa uns quants anys.

D’altra banda, però, vist l’esforç econòmic que la Comunitat Urbana ha fet per impulsar Terra Nostra, els desitjo que sigui un èxit perquè en una regió com la Catalunya Nord, fortament castigada per la pobresa i l’atur, s’ha d’anar molt en compte en què es gasten els pocs diners que hi arriben des de París. Igual, si la revista donés beneficis, la Comunitat Urbana disposaria de prou recursos per evitar la degradació del barri de Sant Jaume o per subvencionar fileres bilingües a les escoles.

Xavier Deulonder i Camins

deulonder@hotmail.com

NDLR: uns no s’han adonat que ja existeix la conegudíssima i veterana revista temàtica ‘Terre Nostra’ (o cal que rectifiquem i escriure ‘ha existit’?) ?

 

 

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any | 18€/trimestre
120€/any | 35€/trimestre

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.